Site icon Lykten

Ansatt ved Hamsunsenteret hengt ut som voldelig av spaltist i Klassekampen – nå må avisen beklage

Den svenske artisten og Klassekampen-spaltist Stefan Sundström er ikke fremmed for å komme med nazi-anklager, nå må han beklage oppdiktet trussel om vold. Bilde: Offentlig eiendom. Kilde: Youtube.

Legatum Publishings deltakelse på Hamsundagene på Hamarøy, i Nordland er blitt gjenstand for kontrovers etter at Klassekampen publiserte en tekst med grove feilaktige påstander. I teksten ble det påstått at en ansatt ved Hamsunsenteret skulle ha forsøkt å angripe forlegger i Legatum Publishing, Tore Rasmussen og hans reisefølge under festivalen, Noe som senere har vist seg å være oppdiktet.

Det patriotiske forlaget var tilstede under den ukelange Hamsun-festivalen 4. – 10. august for å promotere sin lydbok-utgivelse av Knut Hamsuns Sult, basert på Hamsuns egen stemme, ved hjelp av kunstig intelligens.

Les også: Skal venstreekstremister sette rammene for ytrings- og forsamlingsfriheten i Oslo?

Saken fortsetter under.

Foto: Bård Eriksen. NordSalten Avis. CC BY 2.0 DEED. Endringer gjort. https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.no

Klassekampens spaltist, Stefan Sundström, skrev i sin kronikk at “Kokken på restauranten vil banke dem opp, men blir stanset.» Denne fremstillingen skapte raskt sterke reaksjoner. Direktør ved Hamsunsenteret, Solveig Hirsch, avkreftet påstandene i kulturavisen Subjekt og i en uttalelse til nettavisen Uten Filter:

Jeg bekrefter med dette at det ikke var noen trusselsituasjon på Hamsunsenteret. Jeg er gjort kjent med Sundstrøms uttalelse i Klassekampen og bekrefter at den ikke har rot i virkeligheten.»

Les også: Patriotisk boklansering i Oslo: Bok om Nansen får nytt liv på Litteraturhuset 13. mai

– Saklighetsnivået i teksten står «til stryk»

Rasmussen reagerte på omtalen og beskrev saklighetsnivået i teksten som «til stryk». Han uttrykte overfor Subjekt sin mening om den feilaktige fremstillingen og forventer at Klassekampen retter opp i saken på en ordentlig måte.

I en melding på X (tidligere Twitter) skrev Rasmussen:

“Det er interessant at Stefan Sundström (@steffesundstrom) velger å ikke ta ansvar for sin oppdiktede voldsfantasi, som involverte kokken på Hamsunsenteret.”

«En poetisk frihet»

I etterkant har Klassekampen-redaktør Mari Skurdal beklaget hendelsen, og avisen har publisert en rettelse sammen med Sundströms forklaring. Sundström påpekte at teksten var ment som et slags essay, der han hadde tatt seg «en poetisk frihet». Han presiserte:

“Kokken på kafeen på Hamsunsenteret har aldri truet med å banke opp noen av gjestene sine i mitt nærvær, eller som jeg kjenner til. Jeg tok meg en poetisk frihet.”

Dette er ikke første gang Sundström har tatt seg “en poetisk frihet”. Et kjapt Google-søk viser blant annet at han har omtalt Høyres søsterparti i Sverige, Moderaterna som “nazister”.

Belastende for den ansatte på Hamsunsenteret

Den ansatte ved Hamsunsenteret som ufrivillig og tilsynelatende uskyldig ble dratt inn det som Rasmussen kaller Sundström oppdiktede voldsfantasi”, har valgt å ikke kommentere saken ytterligere overfor media. Hirsch understreket også til Subjekt at:

«Omtalen og spredningen har vært belastende for den ansatte.»

Det har ikke lykkes Lykten å komme i kontakt med Stefan Sundström.

Exit mobile version