BBC, en gang et velrennomert nyhetsbyrå, fremstår i dag som beredt til å gjøre nærmest alt mulig for å understøtte sin spesielle identitetspolitiske agenda. Formålet til BBC synes å være å fremme den afrikansk-ættede delen av befolkningens interesser for enhver pris, selv om det medfører å fortelle rene løgner.
Den britiske historikeren Simon Webb har via sin Youtube-kanal gjort meg oppmerksom på BBC seneste radiodrama Severus. Det er navngitt etter den romerske keiseren Septimius Severus (146-211 e.Kr.) og omhandler keiserens tid som makthaver.
Les også: Norsk konge ble mørkhudet og kvinne i ny viking-film – da raste seerne
Septimius Severus kom fra Leptis Magna som lå i dagens Libya. Dette var opprinnelig en fønikisk og senere en kartagisk koloni. På morssiden stammet slekten hans fra Syria. Hans andre kone, Julia Domna, var også av syrisk familie. Romerriket var et middelhavsrike, og sjøfart og handel hadde sørget for mye kontakt mellom ulike folk og stater i området.
Imidlertid har BBC valgt den sorte skuespilleren Paterson Joseph til å spille keiser Septimius, mens Julia Domna gestaltes av den sorte skuespillerinnen Adjoa Andoh. Skuespillet fremføres med nærmest karikerte nigerianske aksenter, noe som er meget underlig ettersom Patterson Joseph er født i Storbritannia.
«Ved å vri på heller vesentlige historiske detaljer, så søker BBC å gjøre dette historiske skuespillet til propaganda for deres ideologi om mangfold.» – Øyvind Eikrem, Førsteamanuensis i psykologi, NTNU
Hva er formålet?
Det virker heller opplagt at BBC her forsøker seg på en bløff for å fremme sin woke-agenda: De later som Afrika er det samme som sorte mennesker. Ettersom Septimus hadde bakgrunn i oldtidens Nord-Afrika, så velger altså BBC to sorte skuespillere med overtydelige nigerianske aksenter til å fremstille keiserparet. Som om oldtidens romerske Nord-Afrika var tilsvarende dagens Nigeria befolkningsmessig og kulturelt!
Imidlertid viser datidens mynter og portretter at keiser Septimius Severus og hans kone var heller typiske representanter for middelhavsbefolkningen. De var ikke deler av befolkningen med opphav fra sør for Sahara, uansett hvor mye BBC kunne håpe på det.
Det er altså klart at Septimius Severus ikke var en «sort keiser». Likevel er det nettopp denne løgnaktige forestillingen BBC forsøker å selge til sine lyttere. Ved å vri på heller vesentlige historiske detaljer, så søker BBC å gjøre dette historiske skuespillet til propaganda for deres ideologi om mangfold.
BBCs løgnaktige omgang med historiske fakta under oppsetningen av skuespillet, er ikke tilfeldig. Det føyer seg inn rekken av mange slike hendelser i samtiden; trenden er lett å se. «Vi har alltid vært multikulturelle og hatt mangfold» påstås det – på tross av heller entydige beviser som peker i motsatt retning. Den britiske historikeren Miranda Kaufmanns bok Black Tudors: The untold story (2018) setter ting i perspektiv: Jo, det fantes sorte afrikanere i Tudor-England (1485-1603 e.Kr.). Men deres omfang og påvirkning av samfunnet var helt marginal sett i sammenheng med en samlet britisk befolkning på omkring seks millioner innbyggere over en periode på ca. 120 år.
Det er ikke bare totalitære stater som har behov for revisjon av historien ut fra ideologiske hensyn. Det samme foregår jevnlig også rett fremfor våre egne øyne i den populære formidlingsvirksomheten.
I lys av dette blir det følgende et betimelig spørsmål: Er virkelig de mulige sårede følelsene til «utsatte grupper» et sterkere argument enn historisk og vitenskapelig sannhet? Det kan utrolig nok fremstå slik, i alle fall for BBC og likesinnede institusjoner. Sannheten kan tilpasses de behovene som finnes i øyeblikket, tydeligvis.
Og i tillegg har de jo et ess i ermet: Hvis noen er frekke nok til å komme med kritiske kommentarer om virksomheten, så er det jo å bare kalle dem rasister.