Site icon Lykten

DEBATT: Nekter nordmenn kreftbehandling – sender 38 milliarder til den 3. verden

(Pixabay)

NRK skriver om en kvinne fra Tromsø som fikk en alvorlig kreftdiagnose sist desember, med beskjed om at det eneste hun kunne tilbys var lindrende behandling i påvente av døden. Legen sa rett ut at det ikke var mulig å behandle henne som følge av kreftens posisjon og aggressivitet. 

Kvinnen ville imidlertid ikke gi opp og fant en behandling i USA. I januar, med hjelp av venner, familie og sine egne penger dro hun for behandling i New York. Fem måneder senere har behandlingen i USA gitt resultat, kvinnen er kreftfri. Hun trenger allikevel over 1.5 millioner kroner til etterbehandling med protonstråling. Til sammen koster behandlingen over 3 millioner kroner, alt fra egen lomme.

Fra NRK:

Nå har fem måneder med behandling gitt resultater. Elisabeth er kreftfri, men trenger over 1,5 millioner kroner til en etterbehandling med protonstråling.

– Legene i New York har så langt klart å redde livet mitt ved å gjennomføre noe som ble sett på som umulig i Norge, sier Rasmussen til NRK.

– Jeg er kreftfri, og ikke friskmeldt. Men etterbehandlingen vil gi meg en større sjanse til å leve et langt og godt liv.

Det virker som om sykehuset og legene har bestemt seg for å ikke dekke behandlingen i utlandet da kvinnen «ikke dekker flere av vilkårene for å få innvilget støtte til utenlandsbehandling». Fra før har kvinnen måtte kjempe mot sykehuset for å få frigitt resultatene av sine prøver for å bruke dem hos legene i USA.

Les også: Norge bruker milliarder på velferdsmigranter – eldre og pasienter sulter ihjel på norske sykehus

RADIUMHOSPITALET: Kvinnen måtte kjempe for å få ut sine egne papirer og redde sitt liv. (Google Streetview).

Er det en økonomisk årsak? Medisinsk årsak? Man må lære seg å lese mellom linjene når det gjelder uttalelser fra det offentlige. De norske legene visste godt om både sykehuset og behandlingen som har reddet den norske kvinnens liv i USA. Men allikevel har man valgt å avslå kvinnens søknader om behandling og økonomisk kompensasjon for behandlingen.

Men alle vet at sykehusene i Norge jobber etter strenge og trange budsjetter. Leger, sykepleiere, utstyr, medisin og drift blir nøye ettergått. Mange pasienter får avslag på behandling som faller utenfor sykehusenes daglige tilbud. Pasienter må søke om behandling i utlandet og ikke sjelden finne denne på egen hånd. Og betale for behandlingen selv, før man kan søke om refusjon.

Dette er ikke en direkte kritikk av legene og administrasjonen, men heller av hele det økonomiske systemet som styrer våre regionale sykehus. Legene og sykepleierne er ofte overarbeid og presset av ledelse og myndigheter. Ikke sjelden får sykehusene beskjed om at de skal kutte i viktige poster og utgifter, selv om disse allerede er hardt rammet av tidligere omstillinger og effektiviseringer, som det kalles. Byråkrati versus menneskeverd.

Å anbefale, godkjenne og deretter dekke medisinske behandlinger i blant annet USA til flere millioner kroner vil i så måte ikke være noe administrasjonen på norske sykehus vil ønske at skjer for ofte. Da får man refs fra kommuner og stat for sin ressursbruk. Man kan dekke seg bak uttalelser som «eksperimentell behandling som ikke er godkjent». Eller at man påstår at man kan gi fullverdig behandling her i Norge, selv om dette er en sannhet med sterke modifikasjoner. Med det resultat at norske kreftpasienter sendes hjem for å dø.

Vi bør som nasjon slutte å se oss blinde på budsjetter og økonomiske rammer når det gjelder norske liv og livreddende behandling. Når hundrevis av pasienter kommer hjem til Norge friske, etter å opprinnelig ha fått dødsdom av norske sykehus og leger, så bør det åpnes for en mer åpen og akseptert bruk av behandling på sykehus i Europa og USA.

Les også: 90-åring nektes sykehjemsplass – kommunen ønsker asylmottak

Budsjetter og økonomi

Så kommer vi til en dypere debatt. Hvorfor har norske offentlige sykehus strenge og stramme budsjetter? Norge sitter på oljemilliarder og skyhøye skatteinntekter. Hvorfor kuttes det i stillinger, infrastruktur og behandling i det norske helsevesenet? Hvorfor har norske sykehusbudsjett stått på stedet hvil i år etter år, mens politikerne lover gull og grønne skoger? Et land som USA vil naturlig nok kunne tilby en mer omfattende og avansert behandling, med sine 330 millioner innbyggere, enn lille Norge. Mange nordmenn reiser for egen lomme til andre land i Europa som Tyskland og Italia, der avansert kreftbehandling tilbys. Da bør vi være rause nok til å sende våre aller sykeste ut dit for behandling dekket av staten, selv om det ikke er 100 prosent sikkert at pasienten kan reddes. Selv om behandlingen i utlandet ikke er 100 prosent godkjent eller akseptert medisinsk av det norske helsesystemet.

Vi mener at det finnes poster på det norske statsbudsjettet som kan frigjøres for å styrke fondet for utenlandsbehandling for norske statsborgere. Dette inkluderer Norges bidrag til bistand til den tredje verden, som nå er over 38 milliarder årlig. Mye av dette fungerer dårlig eller ikke i det hele tatt. Norge kan også begrense innvandringen fra ikke-vestlige land, hvor det årlig innvilges flere titalls tusen oppholdstillatelser for personer utenfor EØS-området, med påfølgende milliarder i utgifter. Andre poster? Miljøtiltak, som utgjør 7 milliarder på statsbudsjettet. Der snakker vi om mangel på konsekvensanalyser og resultat.

Pengene finnes. Behandlingen kan gis. Vi må bare ta de riktige valgene.

Les også: Langsiktig bistand har vært en fiasko

Den norske kvinnen som er så heldig å ha livskraft, venner, familie og mulig klarer å skrape sammen 3 millioner kroner er heldig. Det finnes flere bak henne som ikke har denne kraften, hjelpen eller støtteapparatet. Som vil ta de norske legenes beskjed med seg hjem og vente på døden. 

Det er et norsk samfunn og demokrati uverdig. Vi kunne reddet hundrevis av norske liv årlig med en brøkdel av vårt bistandsbudsjett. Om vi kun tar 1/10 av bistandsbudsjettet så ville vi kunne sendt avgårde tusenvis av norske pasienter årlig til livreddende behandling i utlandet. Eller vi kunne puttet disse pengene inn i norske sykehus og behandling på linje med det de tilbyr i blant annet USA.

Les også: Gir 5 MILLIARDER til ulovlige asylsøkere – stenger sykehus pga pengemangel

Myanmar (Tidligere Burma) fikk 280 millioner kroner av totalt 38 milliarder totalt på bistandsbudsjettet av Norge i 2019. Samtidig får norske kreftpasienter beskjed fra norske sykehus at det ikke finnes behandling og avslag på sine søknader om behandling i utlandet hvis de finner dem. Selv etter at man har blitt frisk får man avslag på etterbetaling for behandlingen. (Skjermbilde/Norad).

Våre myndigheter og politikere er valgt for å forvalte og ta vare på nasjonen Norge og våre innbyggere. Det må bli slutt på praksisen hvor vi sender milliarder ut av Norge til fremmede folk og land der pengene forsvinner til diktatur, krig og korrupsjon, og lar våre egne innbyggere dø av sykdom når det finnes mulighet for å redde dem.

For de av våre lesere som kjenner noen eller skulle komme i en lignende situasjon så finnes det muligheter å søke om behandling i utlandet blant annet via denne nettsiden.

Exit mobile version