I flere år har Folkehelseinstituttet (FHI) advart mot ekteskap mellom søskenbarn. Barn av søskenbarn har doblet risiko for medfødte misdannelser, samt noe over doblet risiko for å dø i første leveår, ifølge FHI. I Norge er søskenbarnekteskap vanlig hos folk med opprinnelse i Sør-Asia, Midtøsten og Nord-Afrika. Den høyeste andelen finnes hos de med opprinnelse i Pakistan, hvor omkring 40 prosent av ekteparene er søskenbarn.
Nå ønsker politiet i Oslo å forby søskensbarnekteskap. Ikke med samme begrunnelse som FHI. Politiet mener et forbud vil bidra til å bekjempe æreskriminalitet og sosial kontroll. «Et slikt forbud vil få stor betydning for familier, og vil være et effektivt middel for å forebygge og bekjempe kriminalitet knyttet til negativ sosial kontroll, tvangsekteskap, æresrelatert vold og mishandling i nære relasjoner», skriver politiet, i følge NRK. Forslaget er sendt fra Oslo politidistrikt til statsadvokaten. For øvrig: Politiet nevner også i sitt lovforslag at helsemyndighetene har uttalt at dersom fetter og kusine får barn, kan det medføre store helseutfordringer for barnet.
Det er med stor forundring jeg konstaterer at dagens regjering, ikke engang med Frp i regjering, har foreslått et forbud mot søskenbarnekteskap. Hvilke argumenter regjeringen har i mot et slikt forbud er noe uklart men jeg antar at de legger til grunn den typiske liberalistiske tanken om at enhver må få gjøre som man vil. Det gjør i hvert fall Leder i Norsk Innvandringsforum, Athar Ali. Ali synes folk må få bestemme selv hvem de ønsker å dele livet sitt med. «Jeg synes ikke det er riktig å forby ekteskap mellom søskenbarn. Det må jo bygge på frivillighet. Jeg er selvsagt imot enhver form for tvang og press. Men når det er sagt, så tenker jeg at folk må få velge selv hvem de skal gifte seg med», sier Ali til NRK.
Mulig politikerne samt lederen i Norsk Innvandringsforum, Athar Ali, tror vi lever i en ideell verden der alle våre valg er bygd på frivillighet og ikke tvang, men slik er det ikke. Innvandringsjenter utsettes daglig for æreskriminalitet og negativ sosial kontroll. Vi som samfunn kan ikke lenger passivt sitte å se på at en slik kvinneundertrykking skjer foran øynene på oss. Et forbud mot tvangsekteskap er et skritt i riktig retning.