Kjære Faktisk.no. Jeg ser dere har tatt for dere en sak hvor Lykten.no hevder at 75 prosent av SVs stortingsrepresentanter aldri har hatt en jobb.
Saken dere har tatt for dere er ikke skrevet av meg, og jeg har ikke jobbet med den. I tillegg er jeg er delvis enig i Faktisk.no sin konklusjon, og mener at kildearbeidet burde vært langt grundigere hos Lykten.no.
Men jeg ser også at det klart er en del ulike oppfatninger av hva en jobb er, og ikke.
Rørleggeren, sjåføren, sykepleieren, politimannen og kassadama på butikken jobber. De selger sin tid for å utføre noe som objektivt sett er nyttig for samfunnet. Å sitte i en NGO og kvesse blyanter, eller sitte i redaksjonen til Klassekampen, er ingen jobb.
Det er sysselsetting.
Statlig finansiert sysselsetting, that is.
Hva er egentlig «jobb»?
Den juridiske definisjonen av en jobb er som kjent veldig bred. Hovedsakelig holder det å være registrert i arbeidstakerregisteret, samt betale skatt av de midlene man får utbetalt. Men samtidig er det også andre aspekter som teller inn. Ting som nytteverdi.
Tillat meg å bruke norsk mediebransje som et eksempel på hva jeg mener:
I norske mediehus er det som hovedregel to typer ansatte. Den ene typen er de som behersker ting som InDesign, webutvikling, IT, økonomi, annonser og andre praktiske ting. Den andre typen består ofte av personer som går rundt på fôr – hvor da deres primære funksjon er å posere med moteriktige meninger og holdninger. Kanskje skriver de noen agurker for å «bære planken», som det heter i byggebransjen når noen bare går rundt på byggeplassen med ei fjøl, for å se opptatte og arbeidssomme ut.
Kort forklart er det veldig stor forskjell i nytteverdien på en ansatt i VGs IT-avdeling, og på E24-redaktør Gard L. Michalsen. Den ene er helt essensiell for at ting skal fungere, mens den andre er fullstendig uten praktisk verdi – og kan teoretisk sett erstattes av bortimot hvilken som helst person rett fra gaten. Den ene jobber, den andre er sysselsatt.
Videre er det på det rene at Faktisk.no strekker definisjonen av arbeidsliv temmelig langt.
Overdrevne definisjoner
La oss se nærmere på hvor bred pensel Faktisk.no maler med når de skal definere arbeidsliv.
Faktisk.no skriver følgende:
SV-leder Audun Lysbakken jobbet en kort periode som journalist og debattredaktør i Klassekampen (…)
Noe som på ingen måte er en reell jobb. Det er en liksomjobb, hvor Audun Lysbakken har vært sysselsatt fordi han har de «riktige» holdningene og meningene.
Torgeir Knag Fylkesnes blant annet har jobbet som foreleser i filosofi og med kommunikasjon.
Å hevde at Torgeir Knag Fylkesnes utfører en reell jobb, når han driver «forelesning i filosofi og med kommunikasjon», er på alle måter å strekke definisjonene av jobb og arbeidsliv til bristepunktet. Trolig også langt forbi.
SV-veteran Karin Andersen jobbet som barnehageassistent i 18 år før hun ble valgt inn på Stortinget.
Javel, Karin Andersen assisterte med barnepass i en barnehage. Det er en virkelig jobb, som hun hadde i 18 år før hun havnet på Stortinget. Kudos til Karin Andersen for å ha deltatt i det virkelige arbeidslivet.
Arne Nævra har en lang karriere som filmprodusent og naturfotograf bak seg (…)
At Arne Nævra dyrker sine hobbyer er sikkert vel og bra, men å kalle det en karriere er å trekke det litt vel langt.
Lars Haltbrekken har mesteparten av sin yrkeserfaring fra organisasjoner, men opplyser til Faktisk.no at han også har jobbet for Grid-Arendal og hatt sommerjobber i industrien og helsevesenet.
Som nevnt er ikke kvessing av blyanter i en NGO en reell jobb. At Lars Haltbrekken har hatt noen sommerjobber viser på ingen måte en virkelig tilknytning til arbeidslivet.
Også Kari Elisabeth Kaski har jobbet lenge i politikk og organisasjonsliv. Hun opplyser at hun også har jobbet som pleieassistent og assistent på apotek.
Her ser vi bare at Kari Elisabeth Kaski har prøvd seg litt i arbeidslivet. En gang i tiden. Det er ingen reell tilknytning til arbeidslivet å skrive hjem om akkurat.
Nicholas Wilkinson står oppført som tidligere rådgiver på Forandringsfabrikken, som jobber for å bedre forholdene for barnevernsbarn. Til Faktisk.no opplyser han at han også har vært blant annet telefonselger, vikarlærer og butikkmedarbeider i tillegg til å ha sortert post.
Rådgiver er ingen reell jobb, så fremt det ikke er tilknyttet noe faglig og reelt. Som når en lærer eller adjunkt er rådgiver ved en skole. Men når Nicholas Wilkinson angivelig er «rådgiver» i en NGO, så er det en helt annen sak. Jeg skal dog medgi at Wilkinson tilsynelatende har hatt noen sommerjobber. Men fortsatt ingen reell tilknytning til arbeidslivet.
Petter Eide har svært lang erfaring fra ulike organisasjoner, og har også jobbet i PR-byrået Geelmuyden Kiese.
Å subbe rundt i en NGO eller et PR-byrå er heller ikke reelle jobber. Alt vi ser her er at Petter Eide har drevet aktivisme, lobbyisme og politikk.
Hva som er en reell jobb, og hva som er arbeidsliv, kommer veldig an på hvordan man ser det. De folkelige definisjonene kan [åpenbart] være veldig annerledes enn de definisjonene som hersker i den norske kulturmiddelklassen. Herunder også hos Faktisk.no.