Folkehelseinstituttet (FHI) har gått ut med oppfordring til tannleger, veterinærer — og til og med byggebransjen, om å bidra med beskyttelsesutstyr og respiratorer grunnet mangler hos norske sykehus. Likevel har det, ifølge Forsvarets Forum, ikke kommet inn bistandsanmodning til Forsvaret. Dette er sivilt beredskapsutstyr vi bør forvente at fagfolk, som får betalt for å jobbe med beredskap, sørger for at vi har mer enn nok av til enhver tid.
Jo flere vi blir, og jo tettere vi bor sammen: desto hyppigere vil nye og farlige virus komme. For øyeblikket er det hovedsakelig eldre og syke SARS-CoV-2 viruset (også kjent som Wuhan koronavirus etter utbruddet i Wuhan i Hubei-provinsen i Kina) tar livet av, men det har mutert minst én gang allerede; heldigvis ikke til en mer tydelig utgave. Nå er det riktignok endel som kan tyde på, at selv yngre folk kan få permanente lungeskader. Under «Spanskesyken» i 1918, forandret viruset seg til en langt mer dødelig utgave på grunn av de trange boforholdene til unge soldater. Dette kan skje igjen om spredningshastigheten blir stor nok.
De offisielle anslagene fra FHI over hvor mange som kan bli smittet, trenger sykehus, og som i verste fall trenger respirator, er svært lave i forhold til internasjonale anslag: 42% av befolkningen blir smittet. Internasjonale anslag er 65-90%. FHI regner med at 33% av de smittede blir syke, og at 22.000 (3%) trenger opphold på sykehus, mens kun 5.500 (0,8%) trenger intensivbehandling. Internasjonale anslag er omkring 20% på sykehus, og 5% på intensivavdeling — hvorav halvparten av disse trenger respirator.
En varsler i Corona-debatten
På tirsdag 17. mars, i «Debatten» på NRK, var lege og forsker Gunhild Alvik Nyborg invitert til å svare på om tiltakene fra myndighetene er strenge nok. Hun mener at det ikke er nok å forsøke å trekke dette ut i tid, slik at belastningen på helsevesenet blir levelig, men at vi er nødt til iverksette ekstreme tiltak med full isolasjon, slik som Kina og Sør-Korea har gjort. Pengene bør settes inn i helsevesenet for å redde liv, ikke for å redde næringslivet; det kan komme senere.
Hun mener også at vi ikke kan være selektive med hvem vi velger å teste, men at vi må teste mye bredere enn vi gjør i dag. Slik som det er i dag er det store mørketall, ikke minst i helsesektoren — til og med på sykehus, og det er jo disse som skal jobbe med andre sårbare pasienter.
Det er opprettet en gruppe på Facebook: «Strengere tiltak mot koronavirus», bestående av over 2400 norske leger som støtter Nyborg. For å unngå en topp som vil ødelegge helsevesenet, og drepe mange unødvendig, må langt strengere tiltak settes i verk enn det myndighetene har vært villige til.
Sveriges «Komiske Ali»
Alle land i hele Europa har stengt skoler og universitet for å stoppe spredning av viruset — unntatt Sverige og England. Sistnevnte har nå sagt at de stenges fra mandag av. Statsepidemiologen, Anders Tegnell, er i ferd med å bli en internasjonal riksklovn etter at han uttalte: at det vil være i strid med likestilling å la de som har mulighet til det — jobbe hjemme. Det vil føre til at noen har bedre sjanser enn andre til å unngå viruset, og vil derfor være urettferdig og usolidarisk. Ettersom Sverige ikke vil følge de samme karanteneregler som Norge og Danmark, bør de i følge smittevern forsker Jörn Klein, ved Universitetet i Sørøst-Norge, betraktes for å være utenfor Norden. Samfunnsdebattanten Henrik Jönsson har en kronologisk oppsummering av svenskenes seneste dumheter i forhold til epidemien.
Nepotisme under Statsminister Solberg?
Statsministerens venninne, Kristin Clemet, har blitt testet til tross for at hun ikke har noen samfunnskritisk rolle. Er det hvem man kjenner eller medisinske vurderinger som avgjør om man blir testet?
Ettersom det er mangel på test-kapasitet i Norge, er det naturlig å anta at det finnes regler for hvem som skal prioriteres. Amerikanske CDC (Center for Disease Control and Prevention) har en tydelig tabell for dette, og noe lignende finnes sikkert også hos norske helsemyndigheter.
Det er umusikalsk at medlemmer av eliten sniker i test-køen og dette minner ikke mye om Erna Solbergs oppfordring til dugnad og solidaritet.