Site icon Lykten

Koronaviruset har kommet til Norge

I skrivende stund er det over 90.000 smittede i verden, og 19 av dem i Norge. Vi har gått forbi Sverige, som fikk sitt første tilfelle nokså tidlig. Det er spesielt to steder som utmerker seg negativt som kilder for ekstrem spredning, og det er naturligvis opprinnelsen, Wuhan i Kina, og av en eller annen grunn Nord-Italia. Der har det eksplodert, og veldig mye av smitten som oppstår andre steder i Europa, og resten av verden, kommer nettopp fra Nord-Italia. Roma og Sicilia fikk akkurat bekreftet smitte, og Paven lider ifølge Vatikanet av en ordinær forkjølelse.

Kina har hatt minst 500 av sine 1.400 millioner innbyggere i en eller annen form for karantene, og amerikanerne var tidlig ute med å stoppe flyvninger fra Kina — og nå også Italia. EU ser ikke ut til å være spesielt bekymret. Der er det ikke gjort noen begrensninger i reisemønstre, men kun anbefalinger om hva en bør gjøre. Den samme nøkternheten gjelder i Norge. Her hentet vi likegodt hjem en antatt smittet fra selveste Wuhan i Kina, og sendte vedkommende med ordinært rutefly til Tromsø med beskjed om å holde seg hjemme i et par uker, så langt det lot seg gjøre.

De hardest rammede områdene i Nord-Italia står for ca 55% av Italias bruttonasjonalprodukt (BNP). Karantene vil ramme økonomien hardt. Italia har nå 1.704 smittede. Tyskland har gjort et hopp til 150, og Spania til 120. Børsene rundt omkring i verden stuper. En ny studie gjort av Dun & Bradstreet, viser at 163 av Fortune 1000 firmaene har leverandører i de hardest rammede områdene, og 938 har underleverandører der.

Mesteparten av det medisinske utstyret og legemidlene i USA blir produsert i Kina, og dette viser hvor sårbart et moderne samfunn blir når alt produseres på ett sted. Kina er leverandør eller underleverandør til mange av de viktigste medisinene folk trenger. Når produksjonen stopper opp i lengre tid, kan det oppstå fatale mangler på medisiner over hele verden. På toppen av dette sender heller ikke Kina ifra seg medisiner eller utstyr som de mener de selv trenger.

Coronaviruset smitter via luft og slimhinner. Det er ikke nok å vaske seg på hendene, eller unngå å ta på lepper eller øyne — men det begrenser spredning. Air Conditioning og friskluft-anlegg uten filtre, er i praksis effektive spredere av viruset. Selve viruset setter seg i lungene, og vil etterhvert begrense oksygenopptaket. Det er upåvirket av antibiotika. Pasienter som er hardest angrepet vil trenge maskinell pustehjelp og tilførsel av væske intravenøst. I tillegg blir kroppen mer utsatt for andre sykdommer, som ofte kan elimineres ved hjelp av antibiotika — om en har nok antibiotika på lager.

I England har de kun 15 sengeplasser som er egnet for de alvorligste tilfellene. Foreløpig går dette bra, men om ikke lenge kommer det til å eksplodere også der. Hvilke tiltak som er satt gang for å møte dette i Norge tør jeg ikke tenke på når vi ser på hva som har blitt gjort så langt.

I følge uttalelser fra eksperter varierer smittefaren fra 25 – 90% av befolkningen. Om vi sier at 50% av Norges befolkning blir smittet, vil foreløpige tall vise at ca. 15% av disse vil trenge sykehusopphold — og 2% vil dø. I praksis snakker vi om teoretisk 390.000 på sykehus og 54.000 døde. Raten for dødelighet varierer, men lenge har 2% vært regnet som et offisielt tall. Dette sier ingenting om hva som skjer om man mangler andre medisiner og respiratorer.

Overlege og professor i infeksjonssykdommer ved Uppsala universitet Björn Olsen tror mest på «worst-case scenario», ifølge nettavisen Fria Tider og tror at mellom 60-80 % av verdens befolkning vil bli smittet av viruset.

Tallene fra Kina er det ingen som stoler på ettersom kineserne sier akkurat det som passer dem, og krematoriene nå går 24/7. Tallene er rett og slett for lave i Kina. Kineserne har en nasjonal brannmur som passer på at ingen kinesere får kontakt med omverdenen og kan sende informasjon ut av Kina.

Noen som bruker mye av tiden sin på å kritisere manglende åpenhet der borte, er Steve Bannon og hans War Room Pandemic initiativ. Kinesiske myndigheter sier at: «Viruset er en demon, og vi kan ikke la demonen gjemme seg», men de slipper ingen inn for å hjelpe til, og de stopper all informasjon fra å komme ut — unntatt offisielle tall som ikke kan stemme. Om man skal leke litt med tall, så kan man tenke seg hvor mange færre trafikkulykker det er nå, samtidig som “kun” 3.000 kinesere har dødd av viruset. Likevel jobber krematoriene på høygir.

 

I nettavisen Resett omtales viruset som tiårets «sorte svane«, og de kritiserer også Folkehelseinstituttet for å ikke ta sykdommen alvorlig nok, men kun å opptre med generelle smitteråd utad.

Klimaalarmistene kan jo trøste seg med at satelittbilder viser at kinesisk NO2 forurensing er kraftig redusert på grunn av fabrikkarbeidere i karantene.

Exit mobile version