Tiden da redaktørstyrte medier kunne harselere, lyve og omtale sine politiske meningsmotstandere uten reaksjon eller konsekvenser kan ha tatt slutt. Et relativt nystartet bokforlag har allerede to hakk i beltet på kort tid. NRK og Klassekampen har begge blitt felt for å uriktig og grovt feilaktig ha omtalt og beskrevet forlaget og deres ansatte.
Klassekampen ble onsdag 26. februar felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU) etter å ha publisert en oppdiktet voldsfantasi mot ansatte i Legatum Publishing.
Klassekampen måtte i august i fjor beklage etter at spaltisten Stefan Sundström feilaktig hevdet at en ansatt ved Hamsunsenteret skulle ha hatt til intensjon å gå til fysisk angrep på forlegger Tore Rasmussen og hans kollega under Hamsundagene på Hamarøy. Påstanden, som viste seg å være oppdiktet, skapte sterke reaksjoner.

Direktøren ved Hamsunsenteret avkreftet hendelsen, og forlegger Tore Rasmussen krevde en rettelse. Sundström forklarte at han hadde tatt seg «en poetisk frihet». Klassekampen publiserte en slags beklagelse og rettelse.
Nå har PFU felt Klassekampen. Det var rådsmedlem Ingrid Nergården Jortveit som leste innstillingen. I den stod det blant annet:
“Den feilaktige påstanden er alvorlig både for kokken som fremstilles som voldelig og for klager som fremstilles som personer som fortjener å bli utsatt for vold”
Behandlingen av Legatum Publishing ved Tore Rasmussens klage mot Klassekampen var fjerde sak ut og startet 2 timer og 20 minutter inn i onsdagens PFU-møte.
Behandlingen gikk fort og var over etter bare 17 minutter, mot normal saksbehandling på 30 minutter per sak.
Under saksbehandlingen ble det diskutert om Klassekampen også skulle felles for VVP punkt 4.13 – Feilaktige opplysninger og mangelfulle rettelser.
Les mer: Ansatt ved Hamsunsenteret hengt ut som voldelig av spaltist i Klassekampen – nå må avisen beklage
Det ble vist til at rettelsen, som ble publisert i Klassekampen 21. august 2024, beskrev voldstrusselen som «poetisk frihet».
Dette mente rådsmedlem Ådne Lunde var for svakt og uttalte:
“De tar det ikke inn over seg at dette faktisk er feil, de gjør det mer som en slags, til en litt morsom situasjon er mitt inntrykk av den rettelsen. Jeg synes den rettelsen burde vært mye mer konkret og at dette var en feil.”
Rådsmedlem Ellen Opphaug var enig og sa: “Jeg mener at det ikke retter opp, eller veier opp.”
Da tok leder for PFU utvalget, Anne Weider Aasen ordet og rynket på nesen 13-14 ganger mens hun spurte om noen “snakket inn 4.13 her” og konkluderte med: “Nei. Fint.”
(Video uten lyd, hele PFU-saken under)
[VIDEO] Rynket på nesen, men ga konservativt bokforlag medhold.
Les hele saken:https://t.co/MXr7tQ9wkz pic.twitter.com/60lwwMZctH
— Norge først – Lykten.no 🇳🇴 (@Lykten_no) February 28, 2025
Den 19 sekunder lange seancen hvor det fremstår som Aasen får en fysisk reaksjon på Legatum Publishing kan ses her (fra 2:30:22 til 2:30:41):
Til tross for denne litt bisarre opptreden ble Klassekampen felt. PFU skriver i sin begrunnelse:
“Klassekampen publiserte det se selv kalte et slags essay med en feilaktig påstand som fremsto som en faktaopplysning, noe PFU anser som et alvorlig presseetisk overtramp. Selv om rettelsen kom raskt, mener utvalget at en oppdiktet faktapåstand av denne typen vanskelig kan rettes opp i etterkant.”
Videre skriver PFU:
“Det PFU imidlertid reagerer på, er påstanden om hva kokken ønsket å gjøre mot klager. PFU merker seg at Klassekampen har erkjent at denne påstanden er usann og omtalt den som «poetisk frihet». Likevel fremsto artikkelen ikke som en fiktiv historie eller en tekst der påstanden var tydelig plassert i en fiktiv kontekst. Det ble heller ikke gitt noen signaler til publikum om at påstanden ikke var sann. Tvert imot fremsto den som en faktisk opplysning, til tross for at den var feil. PFU konkluderer med at dette bryter med VVP 3.2, som handler om kildebruk og kontroll av fakta.”
Tok dissens NRK ble felt
Legatum Publishing har tidligere vunnet frem i PFU. 26. april 2023, ble NRK felt for brudd på god presseskikk etter at kanalen tillot fascist-anklager å bli rettet mot forlaget i et innslag på Dagsnytt 18 uten å gi dem samtidig imøtegåelse.
NRK ble felt på punkt 4.14 i Vær Varsom-plakaten, men Anne Weider Aasen tok sammen med Eivind Ljøstad dissens.