Under folkemordet som startet våren 1915 og som anses å være ett av de verste noensinne, ble over to millioner kristne mennesker drept.
Den 24. april 1915, bruker ofte å nevnes som den offisielle dagen for folkemordet, ettersom tyrkiske myndigheter da arresterte og henrettet 250 armenske ledere og intellektuelle i byen Konstantinopel. Dette selv om myrderiene av blant annet grekere hadde begynt allerede et par år tidligere.
De folkegruppene som ble hardest rammet under folkemordet var armenere, grekere og syrere, alle tallrike kristne folkegrupper i det daværende osmanske riket. Rundt 1.5 millioner armenere, mellom 450.000 – 900.000 grekere og 150.000 – 300.000 syrere ble drept.
Overgriperne av folkemordet var i hovedsak tyrkere, kurdere, tsjerkessere og andre allierte muslimske folkegrupper.
Under folkemordet, som fortsatte inn i 1920-tallet, så ble kristne utsatte for massemord, etnisk rensing, dødsmarsjer og ulike former for overgrep. Særlig var overgrepene store i Anatolia som idag ligger i det østlige Tyrkia.
Hundretusenvis av kristne jenter og kvinner ble systematisk utsatt for voldtekter og de som ble ansett å være ekstra attraktive ble voldtatt oftere enn andre.
En halv million armenere skal ha klart å flykte fra de muslimske overgriperne og endte i andre land i Midtøsten, Europa og USA. Idag bor det rundt tre millioner armenere i Armenia, mens over syv millioner er bosatt i andre deler av verden.
Nekter å anerkjenne
Dagens tyrkiske stat nekter imidlertid å anerkjenne sin blodige historie og den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan, har gått hardt ut mot de europeiske nasjonene som har valgt å sette fokus på det mindre kjente folkemordet.
Erdogan skal blant annet ha uttalt at Europa bør passe på og rydde opp i sin egen historie, før de setter pekefingeren på Tyrkia.
26 land skal ha anerkjent det armenske holocaust, men Norge har ennå ikke klassifisert det som et folkemord, men som et «massedrap». Vårt naboland Sverige gjorde det allerede i 2010.
I Norge ble det arrangert fakkeltog i regi av Armensk kulturforening i Norge (AKFIN). Det blir også påpekt av den norske nasjonalhelten Fridtjof Nansen bidro med nødhjelp til de kristne armenerne som flyktet fra de muslimske overgriperne.
Statledere fra mange nasjoner var tilstede under en minnesmarkering i den armenske hovedstaden Jerevan sist fredag. Vår egen statsminister Erna Solberg takket imidlertid nei til å være tilstede under minnesmarkeringen.
Relatert:
– Yezidi-kvinne voldtatt 30 ganger iløpet av noen timer – IS vil utrydde den blonde blodslinjen