Undersøkelsen viser at rundt halvparten av befolkningen nå ønsker en full stopp i innvandringen.
Spørsmålene som er stilt i undersøkelsen skiller derimot ikke på vestlige og ikke-vestlige innvandrere. En stor del av de som er skeptisk til ikke-vestlig innvandring, kan ha et annet forhold til innvandring fra Sverige og Danmark, uten at dette kommer tydelig nok fram i undersøkelsen fra IMDi.
De største innvandrergruppene i Norge kommer fra Polen, Sverige, Litauen, Somalia og Tyskland.
Holdninger til innvandrere
49 prosent av de spurte sa seg helt eller delvis enig i påstanden om at «vi bør ikke slippe inn flere innvandrere i Norge».
Når det gjelder flyktninger svarer 55 prosent at de helt eller delvis er enig i påstanden om at «Norge bør ta imot flere flyktninger som har behov for beskyttelse». 63 prosent mener det bør bli lettere for flyktninger med permanent oppholdstillatelse å bli gjenforent med sin familie.
Undersøkelsen viser også at nordmenn er mer positive til arbeidsinnvandrere enn flyktninger.
Seks av ti er derimot negative til utsagnet: «Min kommune bør bosette flere flyktninger» og bare 36 prosent ville stilt seg delvis eller helt positive til etablering av asylmottak der de bor.
Det er med andre ord flere som er positive til å ta imot flyktninger og familiegjenforente enn det er til eventuell bosetting av flyktninger og etablering av asylmottak der man selv bor.
Integrering
Når det gjelder integrering så er det bare 1 prosent av Norges befolkning som mener at integreringen går meget bra. I årets måling svarte 41 prosent at de synes integreringen fungerer dårlig eller meget dårlig, mens 21 prosent mener den fungerer ganske bra. 36 prosent av de spurte svarte verken eller.
Over 40 prosent av de spurte svarte negativt på påstanden om at: «Forholdet mellom innvandrere og resten av befolkningen kommer til å bli bedre». Det er også stadig færre som tror på denne påstanden.
Undersøkelsen viser også at 57 prosent av de spurte ville synes det var negativt om de hadde et barn som giftet seg med en muslim. Bare 26 prosent er positive eller nøytrale til dette. 48 prosent av befolkningen var også generelt skeptiske til personer med muslimsk tro.
Norge blir stadig mer flerkulturelt
Det kommer også fram at Norge blir stadig mer flerkulturelt. I 2005 oppga 22 prosent at de ikke hadde noen med innvandrerbakgrunn i sitt nabolag. Nå er det derimot bare 13 prosent som bor i et nabolag uten noen med innvandrerbakgrunn.
Rundt 60 prosent av befolkningen mener at innvandring er positivt for norsk økonomi.
42 prosent av de spurte i undersøkelsen oppgir at de er helt eller delvis enig i at innvandring er en trussel mot den norske velferdsstaten. Samtidig mener 53 prosent at innvandrere flest bidrar til å opprettholde den norske velferdsstaten.
Det er også svært få i Norge som mener at rasisme og etnisk diskriminering er et viktig samfunnsspørsmål. Kun to prosent av de spurte mente at dette var blant de tre viktigste samfunnsspørsmålene i Norge i dag.
Undersøkelsen viser at det norske folk er svært delt i synet på innvandringspolitiske spørsmål.
Relatert:
– Ikke-vestlig innvandring en trussel mot homofile
– Innvandring er ikke en berikelse
– Venstreøkonom: «Masseinnvandring skader oss alle»
– Antirasistisk senter: Etniske nordmenn er et problem
– Ikke-vestlige innvandrere har kostet Storbrtiannia 1350 milliarder kroner
– Nordmenn flykter fra Groruddalen