– For sønnen min var det rystende å bli angrepet av medelever på skolen. Men det var dobbelt ille å oppleve at skolen ikke fulgte opp saken på en måte som viser at det han ble utsatt for er helt uakseptabelt, sier moren til gutten som ble utsatt for overfall inne på skolens område i november 2013.
Av frykt for at sønnen kan bli utsatt for hevn, ønsker ikke foreldrene å stå frem med navn og bilde i avisen. Men moren mener dette er noe langt mer enn et «alvorlig enkelttilfelle», slik skolen beskriver det.
– Jeg forstår ikke hvordan slikt kan skje blant niåringer på skolen, sier moren. Hun forteller hoderystende hvordan hennes sønn, som da gikk i fjerdeklasse, ble slått og dyttet over ende av seks medelever i skolens garderobe. At gutten ble holdt nede på bakken, ute av stand til å påkalle hjelp. Etter hvert kom en lærer ham til unnsetning.
Les også: Norske elever flykter fra Hagaløkka skole
Klaget til fylkeskommunen
Guttens foresatte klaget inn hendelsen til Hagaløkka skole og Asker kommune uten resultat.
De tok derimot saken videre til fylkeskommunen som ga foreldrene medhold i at saken burde vært håndtert annerledes.
«Fylkesmannen har kommet til at Hagaløkka skole ikke har gjennomført en konkret vurdering av om elevens rett til et godt skolemiljø som skal fremme helse, trivsel og læring er oppfylt. Dette innebærer at foresatte gis medhold i klagen», heter det i redegjørelsen fra Fylkesmannen.
– Etter å ha kjempet mot skolen i over et halvt år, er det svært godt å få medhold av Fylkesmannen. Men jeg spør meg hvorfor det måtte ta så lang tid? Og hvordan kan ledelsen ved skolen bli sittende når de ikke greier å få til endring? Det er nå mitt barn går på barneskolen, sier moren.
Multikulturelt samfunn
Ifølge oppvekstdirektør Jo Fiske i Asker kommune er det ingen annen skole i Asker som jobber så aktivt med skolemiljøet sitt som Hagaløkka.
– Vold skal ikke skje i skole-hverdagen, hverken i Asker eller noe annet sted – det er det ingen tvil om. Men dessverre skjer det episoder likevel, den aktuelle saken ved Hagaløkka skole er en enkelthendelse, sier Jo Fiske, direktør for oppvekst og utdanning i Asker kommune.
Han mener saken er håndtert på en tilfredsstillende måte fra skolens side, til tross for kritikken fra Fylkesmannen.
I et intervju med Jo Fiske spør Asker og Bærum Budstikke om denne saken og kritikken fra foreldre som velger å ta barna sine ut av Hagaløkka skole får noen konsekvenser for ledelsen ved skolen.
– Det er ikke slik at du mister jobben selv om du får en klage mot deg fra Fylkesmannen. Jeg kjenner ingen annen skole i Asker som jobber så aktivt med skolemiljø som Hagaløkka skole. Skolen gjenspeiler sitt nærmiljø – i dette tilfelle et multikulturelt samfunn, som byr på store ressurser og enkelte utfordringer, sier Fiske.