Elevene fikk blant annet informasjon om migrasjon og flyktninger, og holdningene deres skulle settes på prøve. I tillegg ble det arrangert en flaggborg hvor elevene gikk sammen med asylsøkere med flagg fra hele verden.
Hensikten med samarbeidet er å få de norske ungdommene i Høyanger til å forstå asylsøkernes vanskelige situasjon og sette seg inn i mange av de valgene asylsøkerne må ta for å komme til Norge. De skal også få en større forståelse av den fortvilede situasjonen mange asylsøkere er i når de først har kommet til Norge.
En del av de virkemidlene som ble brukt på temadagen kan også sammenlignes med prinsippene til «rollespillene» som blant annet Human Etisk Forbund, Norsk Folkehjelp og Røde Kors benytter seg av. Hensikten er at ungdommen skal sette seg inn i hvordan det er å være asylsøker og således få en større toleranse og forståelse for asylsøkernes vanskelige situasjon.
Temadag
Temadagen ble arrangert av FN-sambandet den 27. februar på Høyanger videregående skole. Dagen ble avsluttet med et tog og en seremoni.
På temadagen måtte hver elev «mene noe om FNs arbeid med internasjonale konvensjoner, aktuelle humanitære kriser, klimafordrevne, økonomiske migranter, og hvordan behandle søknader om politisk asyl i Norge».
Elevene fikk blant annet opplæring i «rettighetsperspektivet» hvor de universelle menneskerettighetene og FN står sentralt.
Det såkalte rettighetsprinsippet ble satt opp mot asylsøkernes rettigheter når de kommer til Norge. De fikk også en innføring i bakgrunnen for at asylsøkere kommer til Norge og hvordan store migrasjonsbølger oppstår.
Kai Grieg fra FN-sambandet ga blant annet elevene i oppgave å tenke på hva de ville ha tatt med seg og hvor de ville ha dratt, hvis de selv måtte rømme fra Norge.
Asylsøkere
Elevene fikk også møte asylsøkere fra det lokale asylmottaket. En av asylsøkerne leste blant annet et følelsesladet brev fra vennen sin Mohammed om hvor vanskelig det var å leve i Syria.
Elevene gikk så i tog sammen med asylsøkere.
– Deretter reise alle de til sammen to hundre elevene, lærerne og asylsøkerne seg for å gå sammen i felles prosesjon. Ved utgangsdøra fikk de tildelt flagg fra hele verden. Opptoget gikk forbi barneskolen og ned til torget foran samfunnshuset i byen. Her dannet flaggborgen rammen rundt en enkel avslutningsseremoni, med appeller og heising av FN-flagget.
Det ble også lagt ned blomster for å minnes alle flyktningofre og det hele ble avsluttet med ett minutts stillhet.
Faktafeil
FN-sambandet la også stor vekt på de såkalte lengeværende asylbarna.
– Arrangementet tok opp den aktuelle politiske diskusjon om hva som skal skje med barnefamilier i Norge, dersom det avsløres feil i foreldrenes bakgrunn og identitet, noe som ofte gjør at grunnlaget for oppholdstillatelsen faller bort.
Elevene ved Høyanger videregående skole fikk blant annet følgende spørsmål å tygge på:
– Er det for eksempel riktig å sende tilbake barnefamilier når barna i familiene føler seg norske?
– Det kan gå lang tid før en asylsøkerfamilie får sin sak ferdig behandlet, og ingen kan utelukke at en slik situasjon kan oppstå, heller ikke i Høyanger. 80 prosent av asylsøknadene ender med avslag. Saksbehandlingen kan ta tid, noen ganger flere år, og barn på flukt kommer til å vokse opp i Høyanger.
Statistikken viser derimot noe ganske annet enn det FN-sambandet ønsker å innprente ungdommen med.
Tall fra UDI viser at 49 prosent av alle asylsøkere fikk innvilget sin asylsøknad i 2014. For 2012 og 2013 var tallet 46 prosent.
Tar man derimot bort de asylsøkerne som allerede hadde søkt om asyl i et annet europeisk land, de som frivillig trakk sin asylsøknad og de som allerede hadde opphold i et «trygt tredjeland, viser det tallene for 2013 at 65 prosent fikk innvilget sine asylsøknader. For 2014 fikk hele 67 prosent av asylsøkerne, som fikk realitetsbehandlet sin søknad, opphold.
Man kan derfor bare spekulere i hvorfor FN-sambandet bevisst ønsker å feilinformere norsk ungdom om asyltallene.
Relatert:
UDI presser asylmottak på Høyanger – ordføreren sammenligner det med Årdal
Massiv motstand mot asylmottak – Noen tjener seg derimot rike
To av tre asylsøkere fikk opphold
100 konfirmanter i rollespill for å øke toleransen overfor asylsøkere og flyktninger