En undersøkelse NRK har gjennomført i samarbeid med Sykepleierforbundet, viser at 90 prosent av sykepleierne opplever språkproblemer i helsevesenet.
Undersøkelsen viser at språkkunnskapene blant sykepleiere med fremmedspråklig bakgrunn er så dårlige at det går ut over pasientsikkerheten.
Alvorlige hendelser
Det er avdekket en rekke hårreisende hendelser på grunn av språkproblemer innenfor helsevesenet i Norge.
«Jeg oppdaget at en sykepleier med fremmedspråklig bakgrunn var i ferd med å gi feil medisin til en pasient. Heldigvis fikk vi forhindret det», sier en sykepleier.
En annen sykepleier sier til NRK: «Har opplevd at det ble gitt feil blod til et barn som en gammel mann skulle hatt og omvendt. Forveksling pga av språkproblemer.»
«Har vært med på at pasient reiste seg gråtende og sa «er her ingen som snakker norsk». Pasienten hadde lenge forsøkt å formidle at han/hun måtte på toalettet, men ingen forstod vedkommende», sier en sykepleier som ønsker å være anonym.
Diskriminering
En rapport fra 2010 viste at 31 prosent av de som deltok i kartleggingen i sykehjemsetaten hadde ingen, eller en begrenset evne til å føre en samtale på norsk.
Helseetaten i Oslo har gjennomført en ny og omfattende kartlegging av språkkunnskapene til sine ansatte og har krevet at mange av dem skal ta norskkurs.
Det har ført til at flere ansatte i sykehjemsetaten har følt seg krenket og klaget til likestillings og diskrimineringsombudet.
Ombudet mener nå at etaten diskriminerer mange av sine ansatte ved å kreve at de tar norskkurs.
Fortviler
Sykehjemsetaten fortviler nå over flere av vedtakene til ombudet, der de konkluderer med at etaten diskriminerer sine ansatte, og fastholder at de har gjennomført grundige vurderinger av sine ansatte.
De frykter for pasientenes sikkerhet hvis de ikke får lov til å sende flere av sine ansatte på norskkurs.
Pasientjournaler
Her er noen av sykehjemsetatens eksempler på hva fremmedspråklige har skrevet på pasientjournalene:
«Hatt vont i neden til vasket og smørt med sink kl 02:00.»
«Han tømte i morges under stellet.»
«Pas. ble stelt i doen i morges.»
Reagerer
Flere reagerer nå på Likestillings og diskrimineringsombudets noe merkelige vedtak.
Journalist, Anne Grenersen, i Avisa Nordland skriver følgende om LDO.
«Ombudet gjør seg selv til latter. Så er det da også stadig flere som tar til ordet for at LDO er blitt et «synseombud» uten gjennomslagskraft. Ombudet har tapt mange prestisjesaker, og oppfattes som en lettvekter blant tunge samfunnsaktører, viser en undersøkelse utført av Arbeidsforskningsinstituttet.»
«Det er trist at et ombud – som har en viktig funksjon som samfunnet faktisk trenger – er farlig nær å bli nok et supperåd. Men sånn går det når en ikke ser forskjellen på skitt og kanel, og derfor stikker nesa si i alt.»
Relatert: