Shahzad Alam Klavestad og Shaheen Iqball Butt er begge gift og har barn. Zakir Hussain kom første gang til Norge rett før den aktuelle voldtekten fant sted og har ikke lovlig opphold i Norge
Dopet ned gift kvinne
Den gifte kvinnen var ute på byen og hadde ifølge sin egen forklaring inntatt kun to-tre drinker. På et utested i Halden ble hun kontaktet av Shahzad som var en bekjent og som inviterte henne på nattmat på en av byens restauranter etter at utestedet stengte.
Hun takket ja til invitasjonen og ble med den bekjente og to personer som arbeidet ved restauranten. Da hun ankom utestedet, ble hun ifølge sin egen forklaring servert en drink og dopet ned.
Hun forsøkte desperat å sende en sms til mannen sin da hun merket at hun begynte å bli svimmel. Det rakk hun ikke før hun besvimte. Da hun kom til bevissthet igjen, var gruppevoldtekten allerede i gang.
Endret forklaring
Alle de tre tiltalte nektet først å ha hatt seksuell omgang med kvinnen, men endret senere forklaring da politiet la frem DNA-bevis i nye avhør. I retten hevdet alle tre at det var snakk om frivillig sex.
Den forklaringen trodde derimot ikke tingretten på.
– Det er vanskelig å feste lit til de tiltaltes forklaringer. De har endret sine politiforklaringer på vesentlige punkter, og forklaringene er innbyrdes motstridende på helt sentrale punkter, konkluderer retten med.
Fem år i fengsel og 400.000 kroner i erstatning
Tingretten finner det skjerpende at Shahzad Alam Klavestad utnyttet kvinnens tillit til ham. Hun kjente han som en sympatisk mann hun kunne stole på. Kvinnen ble med fordi hun ble invitert til å spise sammen med dem på restauranten hvor Klavestad arbeidet.
Shahzad Alam Klavestad og Shaheen Iqball Butt dømmes for grov voldtekt begått i fellesskap og må hver sone fem år og fire måneder i fengsel. Den tredje tiltalte, Zakir Hussain, gjennomførte ikke samleie med fornærmede, men forgrep seg på henne. Han dømmes til tre år og åtte måneder fengsel.
I tillegg dømmes de tre til å betale kvinnen til sammen 400.000 kroner i erstatning.
Den tårevåte Dagbladet-artikkelen
I 2004 slo Dagbladet stort opp den tragiske kjærlighetshistorien til Shahzad Alam Klavestad og hans nå fraskilte kone.
Overskriften på artikkelen var: «Kjærligheten vår er ikke juks».
I artikkelen står Shahzad Alam Klavestad, som da het Shahzad Alam Butt, fram sammen med sin nå fraskilte kone. De bedyret begge to at deres ekteskap var bygget på ekte kjærlighet.
«Stille, rolig, beskjeden og snill»
– Mange utenlandske gutter er veldig frampå. Men jeg merket at denne gutten var stille, rolig, beskjeden og snill, sier hun.
To uker seinere bodde de sammen. Vigselsattesten fra Islamic Cultural Center i Oslo er datert 22. oktober 2002.
UDI trodde derimot ikke på deres historie og mente det var et proforma ekteskap og ga Shahzad negativt svar på asylsøknaden seks måneder etter at de giftet seg.
De to giftet seg bare to måneder etter at de først møtte hverandre. Ekteparet forklarte Dagbladets journalist at «På grunn av hans familie, kultur og religion giftet vi oss fort» og at «Jeg er muslim og kan ikke være samboer. Når begge er klare, hvorfor vente?»
Shahzad forsikret også Dagbladets journalist at deres kjærlighet var ekte og at han som muslim hadde ingen planer om å gifte seg for å få oppholdstillatelse for så å skille seg igjen: «Det er ikke riktig å gifte seg for å få papirer. For muslimer er skilsmisse veldig vanskelig».
Mange støttespillere
Ekteparet hadde derimot mange støttespillere i deres kamp for å gi Shahzad lovlig opphold i Norge.
Advokaten til Shahzad, Zulifqar Munir, uttalte blant annet til Dagbladet: «UDI har ikke gjort noe verken for å bekrefte eller avkrefte sin mistanke om at paret ikke bor sammen. UDI har bare basert seg på misforståelser under intervjuene.»
Eieren av Butt’s Bistro & Tandoori, Golzar Butt, hvor voldtekten fant sted ni år senere, skryter uhemmet av Shahzad til Dagbladet: «Vi ønsker å utvikle ham til kjøkkensjef. Han har stående tilbud om jobb» før han legger til: «Disse to bor sammen.»
Ikke grunnlag for asyl
UDI mente at ikke forelå noen fare for Shahzad å vende tilbake til hjemlandet. Den eneste muligheten han da hadde for å kunne bli værende i Norge var at UDI godkjente ekteskapet mellom ham og hans nå fraskilte norske kone.
Shahzad fikk til slutt oppholdstillatelse og statsborgerskap i Norge. Han er nå dømt til fem år og fire måneder i fengsel for en brutal gjengvoldtekt.