Site icon Lykten

Var Facebook-venn med barndomskamerat Max Hermansen – mistet jobben

Det førte til at barnefaren fikk sparken av politiets ansettelsesråd. Han prøvde saken for to rettsinstanser. Nylig tapte han i lagmannsretten, blant annet fordi han hadde tidligere informasjonsleder for Pegida Norge, Max Hermansen, blant sine 2.000 Facebook-venner. De to er gamle barndomsvenner.

Dommerne i lagmannsretten mente at Stein Robin Berghs Facebook-aktiviteter gjennom flere år var uakseptabel og skadet politiets troverdighet, selv om alt ble skrevet privat på fritiden, og ikke omhandlet politiet.

Om Facebook-vennskapet med Max Hermansen, viser dommerne til en skjermutskrift som viser at han er «venn» med navngitte personer. «Et eksempel på sistnevnte er en skjermutskrift med et bilde som viser at Bergh er Facebook-venn med lederen av Pegida, Max Hermansen, og et annet medlem av organisasjonen. Av eksempler på innlegg som Bergh har kommunisert at han «liker», nevnes videre en artikkel av Max Hermansen om at skolen, og i særdeleshet Oslo-skolen, er i ferd med å bli islamisert,» skriver retten, som et av grunnlagene for at Berghs politiske aktiviteter ikke er forenlig med jobben som politimann.

«ET POLITI FOR ALLE»: Norske politibetjenter i uniform har i over 10 år deltatt i politiske og sivile demonstrasjoner, som homofestivalen Oslo Pride. Man aksepterer således politiske budskaper og bruk av tjenesteuniform i forbindelse med disse. (Foto: Politiforum.no).

Både Bergh selv og Max Hermansen reagerer sterkt på at et Facebook-vennskap med en barndomsvenn fremstilles som uakseptabelt og skadelig for politiets omdømme. Det dreier seg om «Guilt by association», en kjent anklagemetode fra tidligere kommunistdiktaturer og dagens Nord-Korea, der venner til avhoppere blir arrestert og sendt til konsentrasjonsleirer.

«Når man i dommen begynner å legge seg i hvem man har på vennelisten på Facebook, begynner vel totalitæriteten å ta overhånd her til lands. Max Hermansen og jeg vokste opp i samme lille by, og var kamerater fra tidlig ungdomstid. Våre fedre var kollegaer, så vi hang endel sammen. Er det ikke i overkant å forlange at man må søke politiledelsen om å ha barndomsvenner på Facebook-vennelisten? Er det virkelig «innenfor» at lagmannsretten legger seg i det? Så vidt jeg vet, er ikke Max Hermansen en etterlyst kriminell,» sier Stein Robin Bergh til Frieord.no.

«Hans vennskap med meg på Facebook og det faktum at han har klikket liker på artikler jeg har lagt ut er altså med i grunnlaget for at Stein Robin Bergh ikke får jobben tilbake. Jeg synes dette er helt utrolig. Har Norge blitt en versjon av DDR, et «Det Demokratiske Norge», hvor vilkårligheten råder, og hvor en må være politisk korrekt for å få medhold av dommere,» sier Max Hermansen, som legger til at han er rystet. Også Max Hermansen bekrefter overfor Frieord.no at de to er barndomsvenner. Det er ganske vanlig at gamle venner møtes igjen som Facebook-venner.

Av dommen kommer det ganske tydelig frem at Bergh er blitt et offer for en heksejakt fra en lokal tillitsvalgt i Politiets Fellesforbund. Den tillitsvalgte, Veronika Amble Nærum, har systematisk gått gjennom alle Berghs Facebook-meldinger og likes over flere år, og sendt brev til politimesteren med påstand om at mange har reagert negativt på hans Facebook-aktiviteter. Hun har funnet frem noen eksempler hun mener er blant de verste og sørget for at de har havnet både hos politimesteren, ansettelsesnemnden og retten.

«I februar 2015 sendte tillitsvalgt Veronika Amble Nærum et brev til politimester Bakke vedrørende Berghs aktivitet på Facebook. Av brevet fremgår det at flere ansatte på politistasjonen i Kongsvinger reagerer på Berghs innlegg på Facebook med sjokk og bekymring for ringvirkningene. Nærum viser spesielt til at Bergh linker til artikler som gjelder muslimer som har begått straffbare handlinger, og at dette medfører rasistiske kommentarer fra andre under Berghs innlegg,» skriver retten.

Retten påpeker at Bergh har trykt liker på en vitsetegning med grov harselering av muslimer, et bilde av en bloddryppende Koran og en artikkel som en annen har delt fra nettsiden Document.no som har en innvandringskritisk profil. Han har videre trykket «liker» på en vits om en «hvit pakistaner».

Her er noen eksempler som retten trekker frem som argument for at Bergh ikke egner seg som politimann, tross bare gode skussmål for jobben han har utført i politiet gjennom mange år:

«Bergh la ut følgende kommentar til en artikkel om at muslimer klager på maten i Tromsø fengsel: «Klager over «dårlig mat»! I Norge spiser vi svinekjøtt, og det er langt fra «dårlig mat»! Det serveres som regel med poteter og grønnsaker til, bare å forsyne seg av det!»»

«Nå raseres asylmottaket på Trandum. Flott, liksom… mer å bruke skattepenger på..»

«Stå på KrF prøv å fjerne justisminister Anders Anundsen så disse øker sjansen til å forbli i landet og holde sin virksomhet i gang! som kommentar til en artikkel på Frieord med tittel: Slått ned og ranet av tre mørkhudede i Arendal».

«Hva er problemet? Det går fly til Midtøsten flere ganger i døgnet!» som kommentar til en artikkel på den svenske nettsiden Fria Tider med tittelen » Vi är araber, vi kan inte bo så här».

«Afrikaner. Igjen» som kommentar til en artikkel på nrk.no om en mann som var pågrepet for voldtekt».

Disse meningene mente ansettelsesrådet ikke er forenlige med hans rolle som politimann. De fikk medhold i retten.

Exit mobile version