Nå kan vi leve hele livet i Hammerfest. Fra vugge til grav, sier en lykkelig Abdala Hassan Ahmed (40) i Hammerfest muslimske senter.
– Vi søkte kommunen om en egen muslimsk gravplass og har nå fått tildelt et avgrenset område i ene hjørnet av Fjordadalen gravlund. Det er helt fantastisk. Nå kan muslimer i Hammerfest både leve og dø her, sier en smilende Ahmed.
Nord-Norges største moské
En annen begivenhet Ahmed gleder seg til, er åpningen av Nord-Norges største moské, under bygging i Hammerfest.
– Vi er så stolte av å bo her og av den positive mottakelsen planleggingen av moskeen har fått. Vi ønsker oss at huset skal være åpent for alle hammerfestinger.
Hammerfest Muslimske Senter har kjøpt Folkets hus, og i september skal Nord-Norges største moské stå klar for de om lag 300 muslimene som er bosatt i kommunen.
Lokalet ligger midt i byens sentrum, og i disse dager gjennomføres det betydelige endringer på det ærverdige lokalet, som ble bygd på femtitallet, og som fram til nå har vært eid av arbeiderbevegelsen i Hammerfest.
Skeptiske innbyggere
I en rundspørring NRK gjorde på gata i Hammerfest viser derimot at rundt halvparten av de spurte ikke ønsker en slik moské i sentrum av byen.
Holdt salget hemmelig og løy til lokalbefolkningen
Salget skal mot normalt ha blitt holdt helt hemmelig fra lokalbefolkningen i Hammerfest. Vanligvis pleier eiendomsmeglere å være behjelpelig med å sette journalister i kontakt med kjøpere og selgere for å få medieomtale, men denne gang nektet eiendomsmegler Fred Johansen til og med å overbringe beskjed til kjøperen om at Finnmark Dagblad vil ha kontakt.
Når ryktene begynte å gå om at det kunne være muslimer som skulle bruke lokalene til moské, så nektet de involverte å kommentere saken til lokale medier.
Hos Islamsk senter for Nord-Norge i Tromsø har man verken kjennskap til moské-planer i Hammerfest eller noe kjøp av Folkets Hus til dette formålet.
– Nei, det har jeg ikke hørt noe om, sier daglig leder Abdallah Hassan Ahmed til Finnmark Dagblad.
«Du vil ikke høre noe opp til din leilighet»
Oddvar Larsen som bor i etasjen over moskeen skal også ha vært interessert å vite hvem som kjøpte lokalene. Han mente det kunne være et ypperlig festlokale for hammerfestingene. Det skal ha vært noen utlendinger inne i lokalet og hevdet ovenfor ham at det var de som hadde kjøpt lokalet.
– De (muslimene) har vært her flere ganger, og da jeg spurte hva de skal med lokalene svarte de at de skulle lage en moské, hevder Larsen, som ikke vet om det var på spøk.
– Han klappet meg også på skuldra og sa «nei da min venn. Du vil ikke høre noe opp til din leilighet», fortsetter Oddvar Larsen, som sier at han ikke vet hva han skal tro etter at rykter om moské går i byen.
Politikerne positive
SV-politiker Reidar Johansen mener etableringen av en moske i hjembyen er helt naturlig videreføring av kommunens utvikling.
Hammerfest fikk Integrerings- og mangfoldsdirektoratets integreringspris i mai. Kommunen har utmerket seg med måten et stort antall og mangfold av innvandrere har blitt tatt imot. En oversikt fra Statistisk sentralbyrå viser at det bor mellom 70 og 80 nasjonaliteter i byen med drøyt 10.000 innbyggere.
Også FRP er positive til etableringen av en moské i byen, men forventer at de som skal drive og bruke moskeen, samt lokale myndigheter gir innbyggerne god og tilstrekkelig informasjon om virksomheten.
Moskeen skal stå klar til bruk i september.