Seks bydeler i Oslo har informert mange av sine sine syke og pleietrengende innbyggere at de nå mister tilbudet om matvarehandling hjem til sine bo og omsorgsboliger. Bydel Grünerløkka har allerede sendt ut brev der nesten 2/3-deler av tidligere brukere av tilbudet nå mister det.
Grunnlaget skal være at bydelene skal «effektiviseres». St. Hanshaugen, Gamle Oslo, Søndre Nordstrand, Stovner og Nordre Aker har allerede gjennomført lignende kutt.
Av 90 tidligere brukere, så kvalifiserer nå kun 27 av dem til å få fortsette med tilbudet på Grünerløkka. Noen av de som mister det er ifølge Osloby.no en eldre kvinne som er nesten helt blind og en eldre mann som sliter med kols, hjertesvikt og klumpfot. Nå må de syke og pleietrengende begynne å betale for tjenesten fra butikkene eller handle og bære matvareposene hjem selv.
To av de fire aktuelle matleverandørene krever at det handles for et minimum på enten 500 eller 600 kroner for å få varene hjemsendt. Det kan bli vanskelig for de som har minst av alle i samfunnet.
Les også: 77-årig pensjonist kastet ut for å gi plass til flyktninger
Er fortvilet
Harald Godtfred Hansen er en av de omsorgstrengende som nå ikke kvalifiserer til matvarehjelpen:
– Det er trist og vi er mange i her i blokken som er fortvilet. Å handle ukentlig eller oftere blir jo mye dyrere nå. I tillegg aner jeg jo ikke hva de nye butikkene selger. Hjemmehjelpen som besøkte meg i dag fortalte at mange eldre er fortvilet over situasjonen, sier Hansen og sukker.
Hansen beklager at det tok så lang tid for ham å åpne døren når journalistene kommer på besøk:
– Beklager at det tok litt tid å åpne. Jeg har både kols, hjertesvikt og klumpfot, så det tar litt tid å bevege seg.
Men nå har altså bydelen bestemt at han er frisk nok til å ikke få hjelp til å handle mat.
Les også: – Haugesund: vil putte eldre på dobbeltrom for å hente inn flere flyktninger
Bydelsledelsen er fornøyd
Bydelsledelsen er selv fornøyde med tiltaket og mener at de syke og pleietrengende nå kan benytte seg av venner og familie til å handle mat.
– Det er en positiv tilleggsgevinst, mener avdelingsdirektør for helse og sosialtjenester i bydel Grünerløkka, Tone Thorsen.
Thorsen kommer fra jobben som kommunaldirektør for helse og velferd i Nes kommune, hvor man i august i 2013 hadde en pleietrengende mann som ble liggende død i 17 dager i sin leilighet. Det var først når postmannen oppdaget at posten ikke ble hentet at det ble tatt affære. Thorsen hadde da sparket den tidligere vaktmesteren i borettslaget på grunn av effektivisering i kommunen, noe som gjorde at de boende ikke lenger hadde noen som passet på dem.
I en kommentar til lokalavisen uttalte Thorsen at «Vi har lagt ned og bygd ut i en skjønn forening. Jeg synes det har gått bra og jeg har ikke hatt noe i mot forandringer som har vært rasjonelle for kommunen.«
Nå er det de pleietrengende på Grünerløkka som skal få smake på Thorsens sparekniv.
Les også: – Vil ofre velferden og tryggheten til nordmenn for å ta imot flyktninger
Samtidig i rødgrønt-land
Mens sykehjem, skoler og andre offentlige tilbud skjæres ned år etter år, ønsker de rødgrønne partiene å øke strømmen av flyktninger og asylsøkere som skal få permanent opphold til Norge. Med påfølgende kostnader anslått til 4.1 millioner kroner per person ut livet. For 2014 ventes det over 12 000 asylsøkere til Norge. Det er en økning på 7 prosent fra tidligere år.
Ønsker flere tusen asylsøkere og flyktninger
AUF-leder Eskil Pedersen og Marielle Leraand i partiet Rødt tordner over at Norge ikke kan ta imot flere tusen flyktninger mer enn det vi gjør idag. Norske myndigheter har per idag bestemt at vi skal ta imot 500 flyktninger fra Syria.
Eskil Pedersen mener det er egoistisk av Norge å ikke ta sin del av ansvaret for flyktninger i Syria eller andre konfliktområder.
Marielle Leraand i Rødt mener antallet i stedet burde dobles til 2.000 flyktninger.
– Det kan ikke stå på pengene for å sikre organisering og tilrettelegging for dette, når regjeringen drysser ut milliarder i skattelette for å øke det private forbruket i Europas rikeste land, sier Leraand.
– Det skulle bare mangle at Norge ikke kan ta i mot noen tusen av de to millioner flyktningene som nå strømmer til Syrias naboland, mener Leraand. I tillegg mener hun Norge må å øke hjelpearbeidet i Syria og nabolandene.
Relatert:
- Haugesund: Vil putte eldre på dobbeltrom for å hente inn flere flyktninger
- Vil ofre velferden og tryggheten til nordmenn for å ta imot flyktninger
- 77-årig pensjonist kastet ut for å gi plass til flyktninger
- Ny asylplan vil koste norske skattebetalere 41 milliarder kroner
- Nesten 100.000 innvandrere i Akershus – doblet på 10 år