Fra NRK Trøndelag:
Pasienten hadde blitt behandlet for lungetuberkulose før han kom til Trøndelag og var ikke lenger smittebærer, men med tuberkulose er det viktig å fullføre behandlingen for å hindre nytt smitteutbrudd.
Flyktningen prøvde å stille motkrav, som for eksempel å få et annet bosted, forteller kommunelegen
– Da han kom til oss, ville han ikke ta medisin mot tuberkulose. Vi opplevde det som om at pasienten ikke ville ta medisinen sin fordi han var misfornøyd med andre ting. Han brukte medisinen som et pressmiddel, sier kommuneoverlege i Innherred, Ragnhild Holmberg Aunsmo. (Sitat slutt).
Det gikk så langt at kommunen vurderte å tvangsisolere flyktningen og sendte inn søknad om dette til smittvernsnemnda i Oslo og Akershus.
Heldigvis innså flyktningen etter noen uker at behandling var det beste for ham selv.
Les også: HIV-smittet afrikaner voldtok igjen
Ifølge kommuneoverlege Ragnhild Holmber Aunsmo så får rundt 400 personer tuberkolose hvert år i Norge. 9 av 10 av disse skal være født i utlandet, i all hovedsak i ikke-vestlige land.
Les også: Statsløs asylsøker hadde sex med to kvinner – fortalte ikke at han var smittet av HIV
Tuberkolose i Østfold
I oktober i fjor ble det rapportert at det var oppdaget flyktninger med tuberkolose. ved det nye gigant-mottakssenteret i Råde. Der var det gjort plass for inntil 1.000 personer til enhver tid, som etter legeundersøkelser og behandling av søknader skulle utplasseres rundt om i Norge.
Les mer: Smart Club i Råde blir asylmottak – venter 1.000 flyktninger
Fra NRK Østfold:
Mottakssenteret for asylsøkere i Råde regner med at de daglig vil avdekke mellom 12 og 17 nye mulige tilfeller av tuberkulose. Dersom det er mistanke om at en person er smittet, blir personen isolert fra de andre og brakt til et eget asylmottak.
– Vi har funnet noen personer som har testet positivt på prøver, noe som har gitt mistanke om lungetuberkulose. At det er personer i de gruppene som kommer til Norge som har sykdommer som trenger behandling, det er vi ganske sikre på, opplyser viseadministrerende direktør ved Sykehuset Østfold, Tore Krogstad.
Han kan ikke tallfeste antallet sykdomstilfeller som er påvist etter at ankomstmottaket i Råde åpnet på fredag. (Sitat slutt).
Les mer: Kaos på tyske sykehus – flyktninger kommer med åpen tuberkolose, aids og syfilis
Nektet media innsyn i helsedokument av hensyn til «rikets sikkerhet»
Frieord skrev i august i år hvordan ABC Nyheter hadde forsøkt å få tilgang til et dokument som er knyttet til asylsøkernes helse. Opplysningene kan ha «skadevirkninger av et større omfang» hvis de blir offentlige, hevder derimot departementet.
Helsedepartementet og helseminister Bent Høie har nektet ABC Nyheter innsyn i et dokument om helseproblemer knyttet til asylankomstene.
Dokumentet omhandler «forskjellige problemstillinger og utfordringer knyttet til helse i forbindelse med økte asylankomster til Norge».
Les også: Myndighetene hemmeligholder asylsøkernes helsetrussel
I avslaget til ABC Nyheter står det at opplysningene er så skadelige at de vil kunne påvirke både sikkerheten i Norge og forsvaret av landet.
Dokumentet skal være grader «fortrolig»
– Det er sannsynlig at offentliggjøring av opplysninger i det aktuelle dokumentet vil lede til skadevirkninger av et større omfang for sikkerheten til Norge og forsvaret av landet, heter det i avslaget.
Et av hovedpunktene i dokumentet skal ha omfattet nettopp tuberkolose bragt inn i Norge fra flyktninger, asylsøkere og andre ikke-vestlige innvandrere.
Tuberkolose tar over 2 millioner liv hvert år på verdensbasis.
Fra Wikipedia:
1,7 milliarder mennesker er smittet på verdensbasis, og rundt to millioner mennesker dør hvert år. Dette skjer hovedsakelig i land som betegnes som tredje verdensland.
TB sprer seg ved luftsmitte fra en person til en annen. Bakterien blir spredd til luften når en person med TB nyser eller hoster, og personer rundt puster inn luften. Dette kalles dråpesmitte. Den kan da sette seg i lungene til den som blir smittet og vokse opp der. Derfra kan bakterien via blodet vandre til andre deler av kroppen slik som nyrene, ryggmargen, sentralnervesystemet og hjernen.
Folk med latent TB-infeksjon har ingen symptomer, og sprer heller ikke smitte så lenge sykdommen er latent. De får ofte positivt utslag på tuberkulintest. De kan forøvrig utvikle tuberkulose senere i livet, om de ikke får behandling.
Når sykdommen blir aktiv er 75 prosent av tilfellene i lungene. Symptomene inkluderer brystsmerter, blodige hoste og langvarig hoste i mer enn tre uker. Systemiske symptomer er feber, frysninger, nattlige svettetokter, apetittmangel, vekttap, blekhet og ofte en kraftløshet og tendens til å bli lett bli utmattet