Det var i fjor at redaktøren for Frieord, Thorgrim Bredesen, ble ilagt et forelegg på 15.000 kroner for å ha navngitt en afrikansk overgriper på Frieord.no.
Bredesen nektet å vedta boten og saken gikk derfor for Drammen tingrett.
Les også: – Frieord ilagt forelegg – redaktøren må møte i retten
Overgrep
Det var sommeren 2014 at en 14 år gammel norsk jente ble utsatt for det politiet mente var særdeles grove voldtekter, utført av tre afrikanske menn i 18 til 21 års alderen.
Jenta ble utsatt for så grove overgrep at hun til slutt ytret ønske om å få dø mens overgrepene pågikk. Noen av overgrepene mot jenta var også så grove at hun nesten gikk inn i bevisstløs tilstand.
I rettsdokumentene kom det blant annet frem at den 14 år gamle jenta fikk påvist den psykiske lidelsen posttraumatisk stressyndrom i ettertid av overgrepene.
De tre overgriperne endte til slutt opp med svært lave straffer. En ble kun dømt til samfunnsstraff og de to andre ble dømt til henholdsvis 10 måneder, og 1 år og 5 måneder i fengsel. De ble ikke dømt for voldtekt, men overgrep mot mindreårig.
Navnga
Redaktøren for Frieord valgte å offentliggjøre navnene på de tre overgriperne og det var en av disse mennene som sammen med sin advokat anmeldte Bredesen «for å ha krenket privatlivets fred ved å ha gitt offentlig meddelelse om personlige forhold».
Les også: – Frieord i retten i dag
Retten
Drammen tingrett kom fram til en enstemmig frifinnelse av Thorgrim Bredesen.
Tingretten skrev blant annet:
– Retten har kommet til at tiltaltes publisering ikke kan anses rettsstridig. Retten viser først til regelen i domstolloven § 124 første ledd. Bestemmelsen lyder: “[r]ettsmøtene er offentlige og forhandlingene og rettsavgjørelsene kan gjengis offentlig”. Retten kan riktignok i særtilfeller fastsette begrensninger i dette utgangspunktet, blant annet etter domstolloven § 130, men det ble ikke fastsatt noen begrensninger i den aktuelle dommen fra Oslo tingrett som tiltalte refererte fra. Dette fremgår nederst på dommens forside, ved at det står “ingen begrensninger i adgangen til offentlig gjengivelse”.
Les også: – Frieord vant enstemmig i retten
Anke
Aktoratet valgte derimot å anke frifinnelsen.
I anken skriver blant annet påtalemyndigheten at den Europeiske Menneskerettighetskonvensjonen har forrang foran norsk lov og at retten til privatlivets fred setter en begrensning i forhold til hva som kan gjengis.
Ankesaken går for Borgarting Lagmannsrett.
Les også: – Anker frifinnelsen av Frieord – redaktøren må i retten igjen