Det er Groruddalen.no som kan fortelle at over 1.700 førsteklassinger hvert år ikke klarer å følge vanlig undervisning på grunn av manglende norskkunnskaper.
Dette til tross for at flere av disse har gått i barnehage.
Men tallene er dystre også for elever i ungdomsskolen og på videregående skole.
En av fem ungdomsskoleelever som går ut av 10. klasse mangler grunnleggende skrive- og leseferdigheter.
I tillegg faller én av tre ut av videregående skole.
Les mer: Fylkesmann: Norske skoler plikter å følge islamske regler
Norske elever i mindretall
I 2013 kunne Dagbladet fortelle at elever med norsk som morsmål er i mindretall ved 54 av 125 grunnskoler i Oslo.
Over 40 prosent av elevene, nærmere 23.000, klassifiseres som minoritetsspråklige elever. Av disse må over 62 prosent ha særskilt norskopplæring.
Dette til tross for at tre av fire av disse elevene faktisk er født i Norge.
16 av grunnskolene i hovedstaden er nesten rene minoritetsskoler, hvor over 80 prosent av elevmassen klassifiseres som minoritetsspråklige elever.
Kun ni skoler kan skilte med over 90 prosent elever med norsk som morsmål, disse ligger alle på vestkanten eller Nordstrand.
Les mer: Norske elever flykter fra flerkulturell skole i Asker
Gir utslag på karakterer
Dette gir enorme utslag på blant annet karakterene som elevene får på de ulike skolene. De skolene som har en stor overvekt med norske elever får i snitt en hel karakter høyere i kjernefag som norsk, matte og engelsk, enn de skolene som har en majoritet av minoritetsspråklige elever.
Utviklingen hvor norske elever kommer i mindretall i skolene øker drastisk for hvert år og Utdanningsetaten i Oslo regner med at norskspråklige elever vil komme i mindretall allerede om fem år, i år 2021.
Dette skjer med faktorer som fruktbarhet blant befolkningen i Oslo, innvandrere som flytter inn til hovedstaden og nordmenn som pakker opp og flytter ut av byen.
Les mer: Utdanningsforbundet: Norske lærere bør lese koranen
Norske barnefamilier flytter ut
Studier gjort av mastergradstudenten Iselin Hewitt i Oslo, viser at nordmenn flytter fra nærområdet når det oppnår en «for høy minoritetsandel».
Fra Frieord.no:
Oslo kommune har publisert en masterstudie som undersøker flyttemotivene blant nordmenn som flytter fra innvandrertette bydeler i Oslo. Masterstudenten Iselin Hewitt har laget en masteroppgave som heter «Flytting i et segregert bylandskap. Flyttemotiver blant etnisk norske barnefamilier».
Ifølge undersøkelsen så kom det frem tall som klart viser hva nordmenn mener om innvandringspolitikken med sitt flyttemønster. Hele 61 prosent av barnefamiliene som hadde flyttet fra Groruddalen svarte i undersøkelsen at en av hovedgrunnene til at de flyttet var på grunn av «for høy minoritetsandel på skolen». Tallet på det samme spørsmålet for de uten barn var 46 prosent. Også dette et svært høyt tall.
I følge Hewitt ligger grensen for når nordmenn flytter ut, når innvandrerne utgjør ca. 40 prosent av befolkningen i bydelen deres. Jo høyere andel innvandrere, jo høyere andel nordmenn flytter ut. Til slutt får man bydeler i Oslo uten en majoritet av de opprinnelige innbyggerne, som på Søndre Nordstrand, Stovner og Alna.
Les mer: Norske barnefamilier flykter fra Groruddalen
Her følger en dokumentarvideo fra NRK i to deler. Den viser en norsk familie som valgte å bo og sende sønnen sin på skole i et svært flerkulturelt område i Oslo:
Del 1:
Del 2: