Site icon Lykten

Massiv motstand mot asylmottak – Noen tjener seg derimot rike

ASYLSENTRUM: Det idylliske tettstedet Høyanger kan få så mange som 210 asylsøkere på kort tid. Det utgjør over 5 prosent av hele befolkningen. Innbyggerne er bekymret for hvordan de ikke har mulighet til å bli med og bestemme over
ASYLSENTRUM: Det idylliske tettstedet Høyanger kan få så mange som 210 asylsøkere på kort tid. Det utgjør over 5 prosent av hele befolkningen. Innbyggerne er bekymret og sinte over at UDI og lokale eiendeomsspekulanter har tatt seg til rette uten å spørre dem.

Forretningsmannen Steinar Dvergsdal har inngått en avtale med Norsk Mottaksdrift om å skaffe husvære til asylsøkerne i Høyanger.

Dvergsdal eier tre hus i kommunen som han vil leie ut, men jobber på spreng på å få tak i flere.

Under overskriften «Kriger for det han tror på» blir Steinar Dvergsdal intervjuet av lokalavisa Firda.

På spørsmål fra Firdaposten om han synes det er greit at styresmaktene delegerer til private å drive asylmottak svarer han:

– Jeg er kritisk til privatdrift etter anbudsprinsipper når det gjelder sykehjem, veier, ferger og busser. Asylmottak er langt fra det verste.

TRIPPELDRAPSMANN. Innbyggerne i Høyanger frykter nå tilstander som i Årdal hvor asylsøkeren Peter Beak drepte tre uskyldige mennesker på Valdressekspressen.

Dvergsdal har blant annet blitt kalt en «kynisk eiendomsspekulant» av ordføreren i Høyanger. Dvergsdal hevder selv at kritikken er urettferdig og at den gjør ham motløs. Han hevder han opererer innenfor de rammene som styresmaktene har satt.

Dvergsdal hevder også at mange innbyggere i kommunen har ringt ham for å prøve å selge husene sine. Den økonomiske situasjonen har vært vanskelig i Høyanger etter at hjørnesteinsbedriften Fundo gikk konkurs og mange har hatt vanskeligheter med å få solgt boligene sine. Han hevder at det er positivt for kommunen å få etablert et asylmottak med 150 asylsøkere, da det vil kunne gi flere arbeidsplasser.

Ordføreren raser

BEKYMRET ORDFØRER: Ordfører i Høyanger, Petter Sortland, mener at kommunen vil måtte kutte på tilbudet til egne innbyggere hvis 150 asylsøkere kommer til bygda.

Ordføreren i Høyanger, Petter Sortland, er derimot ikke enig med

forretningsmannen Steinar Dvergsdal i at det vil gi positive resultater for kommunen.

– Høyanger kommune blir på kort varsel ufrivillig vertskap for et asylmottak som blir tredd nedover hodene våre, sier ordføreren.

Petter Sortland hevder videre at et asylmottak vil gå utover tjenestetilbudet til innbyggerne i Høyanger

– All erfaring tilsier at dette vil bety minus i regnskapet for Høyanger kommune, og jeg kan ikke garantere at vi ikke risikerer et dårligere tjenestetilbud til innbyggerne, seier Sortland og sier at siden kommunen er i ROBEK (umyndiggjort av staten pga dårlig økonomistyring), er det avgrensa hvor mye de kan øke kapasiteten i tjenestetilbudet.

Liten kommune

Kommunen har litt over 4.000 innbyggere, men er påtvunget et asylmottak med 150 beboere. Avtalen inneholder også en opsjon som gjør at de kan få 60 asylsøkere i tillegg til de 150 tiltenkte.

Asylmottaket skal drives som et såkalt desentralisert mottak, altså at asylsøkerne blir spredt rundt i hele bygda, der det finnes plass.

Massiv folkelig motstand

Motstanden mot asylmottaket er massivt og blant annet leserinnlegg og kommentarer i avisen avslører at det store flertallet i Høyanger er sterkt motstandere av etableringen.

Flere har uttalt at de ser på asylmottaket som en invasjon av kommunen, og det faktum at kommunen fullstendig har blitt overkjørt av UDI minner mer om diktatur enn demokrati.

Flere stempler også de som tjener penger på etableringen som forrædere og profitører.

Exit mobile version