Mange av de som bor på asylmottakene har fått endelig avslag på sine asylsøknader, men nekter å reise ut av landet. I tillegg er det et stort antall asylsøkere med avslag som har gått «under jorden» og fremdeles befinner seg i landet, selv om de ikke bor på et mottak.
Antallet personer med utreiseplikt som fortsatt bor i mottak har gått ned i løpet av 2014, men andelen av dem som har hatt utreiseplikt i to år eller mer, steg fra 34 til 46 prosent i løpet av 2014, skriver UDI på sin nettside.
Hovedårsaken til at andelen personer med utreiseplikt i mottak har gått ned, er at stadig flere asylsøkere får innvilget sine asylsøknader.
MDG
Nå ønsker Miljøpartiet De Grønne (MDG) at de asylsøkere som nekter å reise ut av landet etter endelig avslag skal få sine saker behandlet på nytt hvis de ikke er sendt ut av landet innen ett år.
– Rettssikkerheten til asylsøkere, som tvangsutsendes etter lang ventetid, er altfor svak. Det bør settes en «utløpsdato» på asylavslag, en grense for hvor lang tid det kan gå før det må gjøres en ny vurdering før en tvangsutsendelse, sier stortingsrepresentan Rasmus Hansson (MDG) som viser til at kriminelle som tvangsutsendes har en slik rettssikkerhetsgaranti.
– Det er paradoksalt at lengeværende barnefamilier ikke har det samme, mener Hansson.
Til Bergens Tidende sier Hanson at han tror og håper at forslaget blir vedtatt i Stortinget.
Han mener blant annet at kontrollhøringen av justisminister Anders Anundsen viser at rettsikkerheten for asylbarna og deres foreldre er altfor svak.
Hansson ønsker med sitt forslag å sørge for at flere av asylbarna og deres familier i framtiden skal få opphold i Norge.
Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) støtter helhjertet forslaget til Miljøpartiet De Grønne.
UDI
UDI skriver følgende om asylsøkere med avslag på sine asylsøknader:
– En asylsøker med avslag på asylsøknaden står grovt sett overfor tre valgmuligheter; enten kan personen velge å returnere frivillig, personen kan velge å bli værende på mottaket og se hva som skjer, eller personen kan «gå under jorden». Dersom personen blir værende på mottak eller «går under jorden» er det igjen tre mulige utfall; personen blir tvangsreturnert, personen får innvilget opphold i Norge, eller ingenting skjer.
I en artikkel på nrk.no fra 2011 innrømmer UDI at de ikke har oversikt over hvor det blir av de asylsøkerne med endelig avslag som reiser fra asylmottakene.
– Vi vet at det er 50% som reiser fra mottak når de får et avslag. Mange av dem reiser hjem eller til andre land.
På spørsmål om hva som skjer med resten svarer UDI:
– De oppholder seg på forskjelligvis ulovlig i landet. Og det vet vi veldig lite om.
Får forslaget til MDG flertall i Stortinget vil enda flere av de som nekter å reise frivillig etter å ha fått avslag, kunne få bli i landet.
Relatert:
– Politiet: Tusenvis av asylsøkere har jukset for å få opphold
– Fjerner støtte til syke nordmenn – ønsker flere flyktninger og asylsøkere
– Vil ofre velferden og tryggheten til nordmenn for å ta imot flyktninger
– Kristiansand tar imot ti ganger så mange flyktninger som Oslo
– To av tre asylsøkere fikk opphold
– 759 200 innvandrere i Norge -halvparten av befolkningen vil ha full stopp
– 84 prosent av asylsøkere uten ID-papirer
– «Iløpet av noen år vil det trolig være 1.000 somaliere i Horten»
– Arbeiderpartiet vil hente utviste asylsøkere tilbake til Norge