Øyvind Korsberg fra FrP forteller følgende til Nordlys:
– Løsningen var den løsningen som vi fikk til i denne omgangen. Ideelt sett, etter mitt syn, burde det vært ett Nord-Norge. Men det var ikke mulig å få til i denne omgangen. Dette er en god løsning for Troms og Finnmark, det forutsetter også at man tar høyde for og er bevisst på Tromsø-effekten.
– Tromsø er jo den desidert største byen og det må man ha bevisst i tankene videre, slik at det ikke blir en støvsugereffekt ved at alt blir gitt til Tromsø. Videreutvikle Finnmark og grisgrendte strøk.
– Det har vært diskutert mange forskjellige ting, men ikke konkret i denne runden. Det vil vi komme tilbake til etter hvert, sier Korsberg til Nordlys. (Sitat slutt).
Troms var for en sammenslåing, mens Finnmark så langt ikke har ønsket noen sammenslåing.
Fra Sva.no:
Sammenslåingen av Troms og Finnmark vil for øvrig ikke få konsekvenser for Finnmarksloven som gjelder for fast eiendom og vassdrag med naturressurser eller tiltakssonen for Finnmark og Nord-Troms.
Senterpartiets Heidi Greni sier det er bedre med to enn én region i nord, men framholder at et flertall av fylkespolitikerne i Finnmark ønsker å fortsette alene.
– Vi er imot alle tvangssammenslåinger av fylker, sier Sp-representanten, som mener den nye regioninndelingen er alt annet enn logisk.
– Reformen skulle gjøre de regionale forskjellene mindre, men ender opp med å gjøre det motsatte, samtidig som fylkene tappes for oppgaver. Rogaland og Møre og Romsdal skal altså fortsette alene, mens man får en gigantregion i Viken – til overmål uten Oslo, sier hun. (Sitat slutt).
Nordland består dermed fremdeles som et eget fylke. Norge vil etter den nye regionsinndelingen få 11 regioner. Stortinget skal behandler regionreformen 8. juni. Det blir ca 240.000 innbyggere i hver av de to nordligste regionene.