Det er nå innvilget midlertidig dispensasjon og bruksendringstillatelse i 6 år for etablering av asylmottak på Nordkapp Vandrerhjem, melder Finnmarken.
Det bekreftes fra Fylkesmannen i Finnmark at det gis adgang til å motta 128 faste og 32 midlertidige stykkprisplasser i Nordkapp.
Kapasiteten kan bli justert i forhold til tilbudet.
Klaget inn avslaget
Advokatfirmaet Linnet og Co søkte på vegne av Kjell Åge Andreassen om midlertidig bruksendring av Nordkapp Vandrerhjem til asylmottak i oktober i fjor.
Det ble i søknaden antatt at etableringen krever dispensasjon fra gjeldende reguleringsformål.
Saken ble deretter behandlet av kommunestyret i desember, hvor klagen fra Linnet og Co ikke ble tatt til følge og saken ble deretter oversendt Fylkesmannen for endelig behandling.
Er ikke kapasitet
Nordkapp kommune har i sitt avslag om etablering av asylmottak pekt både på helse og omsorgssektorens kapasitet, politiets kapasitet, reguleringer av arealer med tanke på ny næring og ikke minst- byggets beliggenhet i forhold til etablering av et mottak.
«Kommunen har i denne sammenheng anført at bemanningen på lensmannskontoret ikke har kapasitet til å håndtere den økte arbeidsmengden et asylmottak representerer. Sikringstiltak for å forebygge uønsket menneskelig atferd reguleres av et annet regelverk, og faller derfor utenfor det som skal vektlegges i denne saken.»
Den helsemessige utfordringen i dette, er ikke nevnt i fylkesmannens kommentarer i dispensasjonen.
Argumentene førte dermed ikke fram ifølge fylkesmannen.
«Litt» uegnet?
Videre står det i vedtaket fra Fylkesmannen at eiendommen ikke er uegnet som asylmottak.
«Eiendommen er avsatt som hotell til gjeldende reguleringsplan. Sammenliknet med et hotell krever et asylmottak et annet trafikkmønster, og beboerne vil i hovedsak ikke disponere egne kjøretøy.
Videre vil beboerne på et asylmottak ha andre behov enn feriegjester ved et hotell hva angår bespisning, aktiviteter og uteareal.
Bruksendringen av eiendommen til asylmottak vil derfor avvike fra det formål eiendommen er regulert til.
Fylkesmannen kan imidlertid ikke se at bruksendring er så omfattende at den vesentlig tilsidesetter hensynet bak arealformålet, da begge bruksformene av bygningsmassen ligger innenfor det som kan defineres som tidsbegrenset opphold av et større antall personer.»
Fylkesmannen avviser også kommunens påpekninger om at det mangler både grøntarealer, lekeområder, busstopp, at det ligger som nærmeste nabo til en søppelfylling og et fiskemottak/ industriområdet.
Fylkesmannen er imidlertid enig i at dette området ikke er optimalt for å etablere et asylmottak på, men anser ikke ulempene for så store at dispensasjon ikke kan gis.
Vedtaket fra Fylkesmannen er endelig og kan ikke påklages.
– Må tilpasse tjenestene
Kommunelege Erik Langfeldt sier man kan forvente at det er traumatiserte mennesker blant asylsøkerne som er ventet til Nordkapp kommune. Dette vil legge et press på flere etater innen helse.
– Vi må forvente at det er innslag av traumatiserte mennesker blant asylsøkerne, sier kommunelege Erik Langfeldt.
– Særskilte behov kan dessuten være knyttet til barn og unge.
– Legetjenesten kan klare å innpasse dette i den fortløpende praksisen med de ressursene vi har, sier Langfeldt.
– Det stiller seg antakelig annerledes med helsesøstertjenesten, psykiatritjenesten, barnevernet og sosialtjenesten.
De tjenestene har begrenset med ressurser å møte dagens oppgaver med. Men vi er nødt til å løse de utfordringene kommunen blir stilt overfor, når det etableres asylmottak. Vi får håpe at driver av mottaket selv kan bidra med noe kompetansepersonell, avslutter han.