Innbyggerne på Kongsberg raste over et planlagt gigantmottak i boligområdet Raumyr på Kongsberg. Flere hundre gikk i et fakkeltog for å demonstrere mot mottaket som ligger midt i boligområdet med tre barnehager og en skole.
Innbyggerne fryktet at UDI ønsket å etablere et mottak med 1.000 asylsøkere. Kommunen gjorde derfor et vedtak på en øvre grense på 300 asylsøkere i det gamle Høgskolebygget.
Fylkesmann i Buskerud, Helen Bjørnøy, har nå overkjørt Kongsberg kommune og tillater asylbedriften Link og UDI å etablere et gigantmottak med 1.000 asylsøkere på Raumyr. Vedtaket til Kongsberg kommune har effektivt blitt satt til side av Fylkesmannen i Buskerud.
I tillegg endrer også Fylkesmannen krav til informasjonsmøte for naboene. I stedet for at de skal få informasjon før mottaket etableres har Fylkesmannen bestemt at dette skal skje ved oppstart. Kommunens krav om en egen sikkerhetsstrategi for mottaket faller også bort i sin helhet.
Toleransereiser
Samme uke som Fylkesmannen overkjørte kommunen og tillater etableringen av et gigantmottak, vedtok kommunestyret i Kongsberg å doble støtten til toleransereiser for tiendeklassingene i Kongsberg.
Det er Laagendalsposten som skriver at kommunen mange ganger har knepet inn på bidrag til toleransereiser til Polen. Men at de nå har bråsnudd og doblet tilskuddet.
Kommunen har utredet saken grundig og årsaken til at støtten nå blir doblet er at elevene svarer svært positivt på spørsmål om forståelse av diskriminering, menneskeverd, menneskerettigheter og forståelse for det som har skjedd under krigen, etter å ha vært på toleransereiser til Polen.
Laagendalsposten skriver at flere lokalpolitikere kom med innspill i saken:
– Som lærer er det umulig å gi inntrykket som oppleves i konsentrasjonsleirene. Det er umulig å ikke bli berørt. Jeg håper at vi over tid kan øke bidraget. Når det gjelder holdninger av varig karakter, får du ikke det samme på Holocaust senteret eller Vemork som med respekt å melde er mye mer sterilt, sa Arne Johan Isaksen i Miljøpartiet de Grønne.
– Bruk flyktningene! Kan mindreårige flyktninger fortelle sin historie til skoleungdom i Kongsberg? Toril Mesna (SV) mener flyktningungdom kan sitte med kunnskap og inntrykk som kan bidra med mye.