Den lille kommunen med litt over 4 000 innbyggere får nå et desentralisert asylmottak med 150 asylsøkere presset på seg av UDI og Norsk Mottaksdrift.
Kommunen har allerede akseptert Imdi (Integrerings- og mangfoldsdirektoratets) ønske om å bosette 55 flyktninger i kommunen i løpet av tre år. Asylmottaket kommer nå på toppen av dette.
Kommunen er maktesløs
Kommunen har selv ikke hatt noe de skal ha sagt i prosessen.
Spekulanter har kjøpt flere bygninger i kommunen og tilbudt dem videre til Norsk Mottaksdrift. UDI har så godkjent drift av asylmottak i kommunen uten at kommunen selv har fått beskjed før etter at beslutningen er fattet.
Ordføreren fortviler
Ordføreren i Høyanger, Petter Sortland (Ap), føler seg overkjørt, men har lite han skal ha sagt. I november kommer 150 asylsøkere. Etableringen skjer raskt.
– Høyanger får, som Årdal fikk det på forsommeren i fjor, mottak i rekordfart. Da advarte Årdal kommune om at de ikke var forberedt. Etter drapene på Valdressekspressen, der en asylsøker som skulle sendes ut av landet drepte tre mennesker, kom kravet om at en måtte lytte mer til kommunene når det skal etableres asylmottak.
Det mener ordføreren har vært totalt manglende når det er avgjort at Høyanger skulle få et mottak.
– Kommunen er ikke inne i bildet i det hele tatt. Kommunen får beskjed fra UDI om at et selskap vant anbudet og at det blir mottak. Dette er ikke god politikk, sier ordføreren.
Vil gå utover innbyggerne
Ordføreren innrømmer overfor NRK at etableringen av asylmottaket vil gå utover tjenestetilbudet til innbyggerne i Høyanger.
– Jeg lyver til innbyggerne hvis jeg sier at det ikke vil gå utover dem. Det vil bli kamp om barnehageplasser og større ventetid hos lege og helsesøster, sier han.
Redd for stempel
NRK har pratet med folk på gata i Høyanger. Der er meningene sterke, men få vil snakke. Mange synes det er vanskelig å uttale seg om dette, i frykt for å bli møtt med påstander om fremmedfrykt eller rasisme.
– Stoler på UDI
Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) har det øverste ansvaret for asylpolitikken. Anundsen sier han stoler på Utlendingsdirektoratet (UDI) sin vurdering.
– Vi har vært veldig tydelige til UDI om at kommunene sin rett til informasjon og medvirkning i slike prosesser skal ivaretas bedre enn det som var tilfellet når mottaket ble etablert i Årdal. Det legger jeg til grunn at UDI følger opp, sier Anundsen.
Store penger
Norsk Mottaksdrift er en av de asylbedriftene som gjør svært gode penger på å drifte asylmottak for UDI.
Dagbladet avslørte at private asylbedrifter gikk med 100 millioner i overskudd i 2009. Hero Norge AS, Link AS og Norsk Mottaksdrift stod for 60 millioner alene.
Daglig leder i Norsk Mottaksdrift, Per Erik Lykstad, mener et asylmottak vil bli til det beste for kommunen.
Han peker på at kommunen også får stønad fra UDI, en såkalt vertskapskommune-kompensasjon.
– Samtidig vil det også føre til en ny aktivitet i bygda. Det blir mange årsverk av det. Totalt sett mener jeg at kommunen kommer positivt ut av å ha et asylmottak, sier Lykstad.