Site icon Lykten

Vil bruke FN til å presse Norge til å ta imot flere asylsøkere

GUNNAR EKELØVE-SLYDAL. Helsingforskomiteen vil bruke FN for å presse regjeringen på asylfeltet.
GUNNAR EKELØVE-SLYDAL. Helsingforskomiteen vil bruke FN for å presse regjeringen på asylfeltet.

En rekke ideelle organisasjoner, UDI-ansatte, barneombudet, kirken og jurister jobber nå på spreng for å undergrave Stortingets hastevedtak om innstramminger i utlendingsloven fra november i fjor og Sylvi Listhaugs varslede innstramminger.

Det er særlig instruksen fra regjeringen om at asylsøkere som har hatt opphold i et trygt tredjeland, skal få avslag etter utlendingslovens paragraf 32, som har satt sinnene i kok hos mange organisasjoner og enkeltpersoner på venstresiden i norsk politikk.

Les også: Kan komme 120.000 asylsøkere til Norge i 2016

Helsingforskomiteen, Amnesty og NOAS (Norsk organisasjon for asylsøkere), mener at utlendingsloven er i strid med Norges internasjonale forpliktelser. De har derfor sendt et krast brev til FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

– Vi mener det er viktig at UNHCR vurderer den nye norske praksisen som nå særlig gjelder de asylsøkerne som kommer fra Russland. Et veldig stort flertall blir avvist, og får ikke behandlet sin asylsøknad her, sier Gunnar Ekeløve-Slydal i Den norske Helsingforskomite til NRK.

Les også: Hundrevis av bekymringsmeldinger til PST om asylsøkere

UDI-ansatte

Regjeringens asylinnstramminger møter også voldsom motstand innad i Utlendingsdirektoratet (UDI).

– Jeg har jobbet lenge i UDI. Jeg har vært fleksibel, har opparbeidet meg en solid breddekompetanse, har alltid vært effektiv og hatt en god produksjon. Men jeg ønsker ikke å behandle disse sakene, skriver en saksbehandler i et internt diskusjonsforum som er gjengitt av VG.

Innlegget, som har fått støttende kommentarer fra flere andre UDI-ansatte, kritiserer først og fremst instruksen om ikke å realitetsbehandle asylsøknader fra personer som kommer til Norge etter opphold i Russland.

Noe av panikken som nå råder innad i UDI kommer også av lovendringen som gir regjeringen adgang til å instruere Utlendingsnemnda. Dette gjør at UDI mister noe av sin tidligere, nærmest, totale makt over asylfeltet i Norge.

Les også: UDI planlegger 2.000 ayslmottak i Norge

Får støtte av jussprofessor

MADS ANDENÆS. Jussprofessoren støtter UDI-ansatte som ønsker å boikotte den demokratiske prosessen i asylpolitikken.

Jusprofessor Mads Andenæs mener det er «betryggende» at UDI-ansatte ikke vil oppfylle Frp-statsrådenes asyl-innstramminger, skriver VG i en annen artikkel.

– Det er betryggende at folk som arbeider med disse spørsmålene viser faglig integritet. For folk som jobber i offentlig forvaltning må det gå grenser for hva de skal gå med på, og dette gjør de nå klart for politisk ledelse, sier Andenæs til VG.

Les også: Tvangsreturnerte asylsøkere kommer tilbake til Norge

Andre kaster seg på

Også barneombudet og kirken har gått i strupen på regjeringen etter regjeringens varslede asyl-innstramminger.

I høringsforslaget fra regjeringen går det fram at oppholdstillatelsen til enslige mindreårige asylsøkere – som etter en såkalt «barnesensitiv vurdering» ble ansett å ha behov for beskyttelse – skal vurderes på nytt når de fyller 18 år.

Dette får barneombud Anne Lindboe til å advare mot at barna kan få psykiske problemer og gå under jorda for å unngå å bli sendt hjem, som igjen kan føre dem inn i kriminelle nettverk.

Les også: Tre av fire asylbarn var voksne

Exit mobile version