–Kriminelle gjenger hører ikke hjemme i samfunnet vårt, og vi må gjøre det lettere å ta fra dem rikdom som åpenbart stammer fra kriminelle handlinger. Straffelovrådet har levert en grundig rapport på et viktig tema, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).
– Kriminalitet skal ikke lønne seg. Vi vet at mange kriminelle er villige til å risikere fengselsstraff for å oppnå økonomisk vinning. Inndragning av kriminelt utbytte er derfor god kriminalitetsbekjempelse,
– Vi må bruke forskjellige virkemidler for å stanse gjengene og rekruttering til dem. Å inndra statussymboler og andre verdier som stammer fra kriminalitet er et slikt virkemiddel.
Regjeringen reetablerte straffelovrådet i 2019. Rådets første oppdrag var å vurdere nye virkemidler for å bekjempe gjengkriminalitet. I det første deloppdraget så rådet på deltakelse og rekruttering til kriminelle gjenger. Regjeringen har sendt rådets anbefalinger i den første delrapporten på høring.
Rådet fremhever nullstillingsprinsippet som innebærer at formålet med inndragning av utbytte er å gjenopprette situasjonen til slik den var før den straffbare handling fant sted. Inndragning dreier seg grunnleggende om at frata lovbrytere muligheten å profitere på straffbare handlinger.
Etter en gjennomgang av gjeldende rett, reglene i andre nordiske land, tidlige utredninger og informasjonsinnhenting, har rådet kommet til at inndragningsreglene i hovedsak gir tilstrekkelige hjemler. Rådet ser imidlertid at det er behov å klargjøre og presisere rettstilstanden. Det er en gjennomgående utfordring at reglene gir for lite veiledning om hva som kan inndras og i hvilke situasjoner. Et grunnleggende problem er også at enkelte av reglene gir adgang til pønal inndragning, som må anses som straff etter EMK. Dette skaper usikkerhet om når og med hvilke formål inndragning kan skje. Rådet har også identifisert utfordringer med inndragning av penger eller verdigjenstander som åpenbart er utbytte fra kriminalitet, men der det ikke kan bevises hvilken straffbar handling utbyttet stammer fra.
Kilde: Regjeringen.no