Diktator-staten Tyrkia er sinte på Østerrike etter at landet har valgt å avslutte Tyrkias islamisering av landet.
60 radikale imamer utvises og minst et halvt dusin moskeèr finansiert av Tyrkia vil nå bli stengt etter at østerrikske myndigheter slår ned på jihadister, islamister og radikale muslimer i landet.
Innenriksminister Herbert Kickl kom med informasjonen på fredag, noe som førte til sinte reaksjoner fra tyrkiske statsansatte. Østerrikes nye politikk ble blant annet kalt «fremmedfiendtlig» og «rasistisk» av tyrkiske myndigheters talsmann, Ibrahim Kalin.
– Parallelle samfunn, radikalisering og politisk islam har ingen plass i vårt land, sa kansler Sebastian Kurz, som representerer det nasjonalkonservative Folketpartiet.
Utvisninger av flere imamer koblet til den tyrkiske-islamske kulturorganisasjonen, ATIB, er allerede underveis, ifølge innenriksminsiter Herbert Kickl.
Østerrikske myndigheter mistenker de tyrkisk-finansierte imamene og moskeène å være endel av de tyrkiske myndighetenes religiøse gren, Diyanet.
Diyanet lager ukentlig islamske prekener til landet 85.000 moskeèr og 2.000 utenlandske moskeèr, inkludert i Norge. 150.000 mennesker er ansatt i ministeriet, som også har en egen TV-kanal som sender 24 timer i døgnet. Det hele er fokusert rundt en veldig bokstavtro tolkning av koranen og man oppfordrer barn i ung alder å innrette seg til en «religiøs livsstil».
Man deler også ut fatwaer (islamske domsavsigelser) hvor man blant annet forbyr mating av hunder innendørs, feiring av vestlig nyttår, lotterispill eller å få tatoveringer. Forlovede skal heller ikke få lov til å være alene sammen eller holde hender før de er gift. Man skal heller ikke bruke venstre hånd når man spiser, da dette er forbeholdt «demoner».
Imamene og moskeène som er ansatt og betalt av Diyanet er svært lite integreringsvillige i sine nye samfunn og ønsker på sikt å islamisere de landene de etablerer seg i.
Diyanet er en svært viktig del av den tyrkiske styreformen og har et budsjett på over 16 milliarder norske kroner, som er mer enn utenrikdepartementet, energidepartementet og kultur- og turistdepartementet i landet har tilsammen.
I 2017 ble det avslørt at Diyanet også har etablert seg og har imamer i Norge. Det er ennå uklart om Østerrikes avgjørelse vil kunne bli kopiert av norske myndigheter.