Antallet kvoteflyktninger er den eneste del av innvandringen som bestemmes direkte av politikerne. Kvoten fastsettes i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet hvert år.
Da det ble kjent i sosiale medier at FrP, som gikk til valg på redusere innvandringen, i virkeligheten hadde økt antall kvoteflyktninger fra 1120 pr år til 3000 ble en del av FrPs medlemmer dypt skuffet. For å gjenvinne tillit gikk ledende FrPere ut i mediene:
I et oppslag i Nettavisen 8. oktober uttaler Siv Jensen: «Jensen er tydelig på at Frp vil kreve kutt i antall kvoteflyktninger i årets budsjettforhandlinger. – Det er et av våre viktige krav, og jeg tror regjeringen bør ta innover seg at Frp mener alvor om de kravene vi fremsetter.»
Nettavisens lesere ble i det samme oppslaget spurt om Norge burde ta i mot flere kvoteflyktninger. 85 prosent av de spurte svarte nei. Seks prosent svarte ja.
I et oppslag på TV2 sider 7. oktober uttalte Sylvi Listhaug:
«Hvis ikke regjeringen godtar å redusere antallet kvoteflyktninger til under 3.000 personer, så kommer ikke Frp til å gi regjeringen flertall for budsjettet for 2021.
– 3.000 kvoteflyktninger er helt uaktuelt. Da får de ingen avtale, sier Sylvi Listhaug til TV 2.
Dagen før statsbudsjettet legges frem sier Listhaug, som skal være Frps fremste forhandler i Stortinget, at regjeringen bare kan glemme 3.000 kvoteflyktninger.
Frp har tidligere varslet krav om kutt, men nå setter Listhaug det på spissen – og stiller ultimatum til statsminister Erna Solberg (H):
– Det er fullstendig uaktuelt for Fremskrittspartiet å være med på det, så her er det bare å kutte antallet hvis man skal ha en avtale med oss.»
Når FrPs frontfigurer uttalte seg så klart var det mange som fattet håp om at FrP, som tidligere har gjort det motsatte av det de lovet når det gjelder innvandring, endelig mente alvor.
Mange FrP-velgere ble derfor skuffet da det viste seg at FrP likevel ikke planla å redusere antall kvoteflyktninger. Tvert i mot skulle tallet økes ytterligere til 3500-4000. FrP vil således ha stått bak mer enn den 3-dobling av dette tallet siden 2013 da Norge tok i mot 1120 kvoteflyktninger.
Det er imidlertid ikke Siv Jenssen som alene bestemmer hvordan FrP skal stemme i Stortinget. FrPs landsstyre behandlet saken første desember. Det er slik at alle FrP’ere som ønsker å drive narrespill med velgerne i innvandringsspørsmålet. Etter det Lykten erfarer stemte fylkeslederen i Oslo FrP, Geir Ugland Jacobsen, mot at FrP skulle stemme for forslaget til statsbudsjett der antall kvoteflyktninger blir fastsatt.
15 dager etter at Geir Ugland Jacobsen turte å gå i mot partiledelsens svik mot egne kjernevelgere ble Jacobsen ekskludert fra FrP. Både Carl I. Hagen og Christian Tybring Gjedde ble sjokkert over eksklusjonen. Men Sylvi Listhaug, som mange har trodde var innvandringsmotstander, støtter eksklusjonen.
Det at FrP velger å ekskludere en politiker som forsøker å holde de løftene partiet har gitt, mens de som ettertrykkelig bryter løftene om reduksjon i antall kvoteflyktninger blir værende, sier ikke så rent lite om situasjonen i FrP.
Det blir stadig klarere den egentlige innvandringspolitikken til FrP er den stikk motsatte av den politikken partiet offisielt flagger. De politikerne som ikke ønsker å svike, kan vinne oppslutning internt. Da kan de utfordre den sittende ledelsen i partiet. For å hindre at grasrota i partiet skulle unnlate å nominere en svikefull partileder på toppen av Oslo-listen måtte Jacobsen ekskluderes fra partiet.