NRK kjører en sak som topper mest lest og delt på sosiale medier. Det er en afrikansk mann, Amanuel Meselu (19), som ikke fikk lov å leie en privateid leilighet i Halden fordi utleier ikke ville leie ut til afrikanske gutter.
Huseier og utleier forteller at han har leid ut til mennesker fra Afrika tidligere og hatt svært dårlige erfaringer med dette. Utleieren forteller at han «levde ett år i helvete» etter å ha leid ut til afrikanske leietakere. Blant annet som følge av at leietakerne ikke etterfulgte husreglene. Han forteller også at han har avvist mange etniske nordmenn.
Utleieren presiserer også at han ikke har noe imot afrikanske mennesker, men at han må få lov til å bestemme hvem som skal bo under samme tak som ham.
Amanuels avslag på leiligheten har skapt oppstyr hos hans familie, venner, skolen hans og Finn.no. Det snakkes om rasisme og diskriminering. Og det vises til husleieloven. Saken er omtalt i mange norske lokalaviser i tillegg til NRK, hvor den topper listen over delte og leste saker.
Saken i seg selv kan overfladisk virke urettferdig overfor den afrikanske mannen. Men de av oss som har levd rundt afrikanske mennesker i mange år vet at det finnes utfordringer på mange plan ved å bo ved siden av mennesker fra det afrikanske kontinentet. Barn som leker ute, skriker og smeller i dører til langt på kveld der naboer skal på jobb dagen etter. Høylytte debatter og krangler. Mangel på forståelse for kulturelle forskjeller når det gjelder søppel, vasking og dagligdagse gjøremål i nabolag. Det er også kjent for både norske myndigheter og politiet at det er en overvekt av misbruk av rusmidler, i stor grad khat, blant afrikanere fra det landområdet Amanuel kommer fra (Etiopia og Somalia). Dette igjen skaper en overvekt og fare for psykiske problemer og mulighet for voldelig atferd. NRK og andre massemedier har skrevet mange saker de siste årene om bråk, drapsforsøk, drap og kulturelle utfordringer der afrikanere bosetter seg i Norge.
Amanuel for den saks skyld kan være et mønstermenneske som vil bidra og gjøre livet sitt til en suksess. Det kan være sannheten. Men å velge å ikke leie ut til ham på bakgrunn av dårlige erfaringer med mennesker fra den samme verdensdelen bør også respekteres. Vi kan ikke ha et samfunn der vi påtvinges valg av hensyn til politiske ideologier og drømmer som ikke har rot i virkeligheten.
Hvorfor fikk de norske leietakerne avslag av utleieren? Hadde de langt hår? Røyket de? Var de uflidde? Virket de psykisk ustabile? Hadde de en dårlig utleiehistorikk? Var de fra en annen landsdel med dialekt? Likte ikke utleieren utseendet deres? Det finnes mange grunner til at noen ikke får leie. Akkurat som at det finnes grunner til at noen ikke får jobben de søker på, boliglån eller kjæresten man ønsker. Vår sosiale bakgrunn, oppførsel og historie avgjør ofte om vi lykkes eller ikke.
Vi diskriminerer på alle områder i livet vårt. Bosetting, arbeide, skole, klær, venner, filmer, musikk, mat og ferier. Det bør i bunn og grunn ikke diskrimineres på bakgrunn av faktorer vi ikke kan styre. Men det er ikke å komme utenom at virkeligheten ikke alltid spiller på lag med vårt ønske om toleranse og inkludering. Bør det diskuteres om afrikanere i Norge bør ta tak i sin rolle når det gjelder sin integrering – eller mangel på den – i det norske samfunnet? Norske myndigheter og politiet har det på det rene at mennesker fra Afrika er overrepresentert i kriminalitetsstatistikken og sosialhjelpsstatistikken. Samt befinner seg nederst på statistikken om arbeidsdeltakelse og integrering.
Alt dette skaper fordommer og meninger om folk og folkegrupper. Det igjen får konsekvenser for hvordan hverdagen fortoner seg for de ulike folkegruppene. Det er realiteten, uansett hvor flotte formuleringer og vedtekter vi har om det fargeblinde og inkluderende samfunnet vi ønsker oss. Utleieren som nå henges ut i norske medier opplevde at de tidligere afrikanske leietakerne hans «lagde et helvete» for ham. Så hvor bør Amanuel og NRK, med lokalavisene på slep, fokusere sin frustrasjon? Utleieren eller de som ødela for Amanuels mulige leieforhold? I dagens politisk korrekte samfunn, kun utleieren. De som ødela for utleieren og for Amanuels muligheter, går fri. Og tusenvis av norske utleiere har lignende erfaringer. Så kan man spørre seg, hvorfor angriper man utleierne og ikke leietakerne?
Vil det hjelpe mennesker som Amanuel om afrikanske mennesker i Norge og Vesten generelt, positivt endret disse negative mønstrene og den daglige realiteten som følger dem? Absolutt.
Nå over til det undertegnede og våre lesere bør legge seg på minnet. Venstresiden diskriminerer mennesker på bakgrunn av hudfarge, religion og politisk syn uten blygsel. Ikke bare det. De skryter av det. Mennesker som Amanuel får fordelaktig tilgang på studie- og arbeidsplasser nettopp på grunn av sin hudfarge. Regjeringen og det norske samfunnet har nemlig skrevet det inn at flerkulturelle mennesker skal tildeles egne plasser, selv om det går på bekostning av etniske nordmenn. Man promoterer det og kaller det positiv diskriminering! Nå vet vi ikke om Amanuel Meselus skoleplass ble tildelt ham som følge av hans gode karakterer og skoleinnsats, eller på grunn av skolens flerkulturelle undervisningsplan og hans hudfarge.
Det betyr at det kan være etniske nordmenn der ute som ikke fikk skoleplass på grunn av sin hudfarge. Det skriver ikke NRK noe om.
Samtidig diskriminerer både myndigheter, kommuner og private selskaper konservative og nasjonalsinnede nordmenn og mennesker av europeisk opphav på sosiale medier, teknologiske tjenester, banktjenester, telefontjenester, utleie av boliger, møtelokaler, skoleplasser, arbeidsplasser, kjøp av tjenester i butikker og fra firmaer. Hvis du som en etnisk europeer skulle være nasjonalsinnet og politisk aktiv, så kan du risikere å møte mange stengte dører. Ikke bare det. Du risikerer å få ditt liv helt knust og ødelagt. Og det finnes utallige eksempler fra de siste årene på akkurat dette.
Dette avslører at NRK og venstresiden kun bryr seg om sin egen politiske aktivisme og ikke er opptatt av diskriminering av prinsipielt grunnlag. Ellers ville det vært hundrevis av lignende diskrimineringshistorier som Amanuel Meselus på NRKs nyhetssider.
Det er det ikke.
Vi kan avslutte med solskinsshistorien om at Amanuel Meselu etter norske massemediers oppslag har fått mange telefonsamtaler og tilbud om bolig. Vi ønsker alle de involverte en lykkelig fremtid.