Av Anders Trondstad, samfunnsdebattant
Den nylige debatten i Subjekt rundt Norlis omtale av Renaud Camus’ bok «Dere skal ikke erstatte oss!» viser en bekymringsverdig tendens: En etablert bokhandel velger å endre beskrivelsen av en bok, ikke for å forkorte den, men for å endre publikums oppfatning av den. Er dette en isolert hendelse, eller del av et større mønster hvor ytringsfrihet og åpen debatt blir utfordret av politiske føringer?
Forlegger Tore Rasmussen påpekte at Norlis katalogtekst ikke var en nøytral forkortelse, men en redaksjonell omformulering som reduserer bokens budskap til en «påstått teori». Dette er ikke en uskyldig feil, men en bevisst endring som kan bidra til å delegitimere innholdet og begrense en reell samfunnsdebatt. Når fakta og meninger som avviker fra den rådende ideologien møtes med sensur og omskrivning, står vi overfor et alvorlig samfunnsproblem.
Årets Mammut-salg er snart i gang, og Mammut-katalogen fra bokhandlerkjeden Norli er klar. Ikke alle er førnøyd med den.
Det er presentasjonen av Renaud Camus’ bok, «Dere skal ikke erstatte oss!», som får oppmerksomhet.
Forlegger Tore Rasmussen i Legatum publishing er ikke…
— Danby Choi (@danbychoi) February 13, 2025
Dette er ikke første gang kontroversielle bøker møter motstand, påpeker Subjekt. Rødt-politiker Sofia Rana har tidligere oppfordret til å kaste boken i søpla, og Deichman-biblioteket avlyste et bokbad etter press fra aktivistgrupper. Slik utvikling undergraver det frie ord og skaper en kultur hvor kun de «godkjente» meningene får slippe til.
🇳🇴 Sofia Rana høster som hun sår
Scenenekt, bokbål og trusler
Legatum Publishing har ved flere anledninger påpekt ironien i at Rødt-politiker og rådgiver i Antirasistisk Senter Sofia Rana ikke innser at når hun støtter vold som politisk virkemiddel og tar til orde for… pic.twitter.com/Cj1oAiTT00
— Legatum Publishing (@LegatumBooks) August 31, 2023
Vi lever i et samfunn hvor ytringsfrihet er en grunnleggende verdi. Å stille spørsmål ved utviklingen i samfunnet bør ikke møtes med kansellering eller anklager om ekstremisme. Som Konfucius sa: «Den som ikke stiller spørsmål, lærer ingenting.»
Norlis innrømmelse av feilen og oppdateringen av katalogen er et steg i riktig retning, men saken viser at vi må være på vakt mot redaksjonell manipulasjon forkledd som nøytralitet. Vi trenger et samfunn der bøker og ideer kan diskuteres åpent – uten frykt for sensur eller sanksjoner.