Site icon Lykten

Politikk: Dansk Folkeparti vant valget – Sverigedemokraterna med historisk høy måling

VALGETS VINNER: Det innvandrer-konservative Dansk Folkeparti gjorde rent bord under valget i Danmark igår. Valgresultatet var så sterkt at lederen for Sosialdemokraterne valgte å gå av. (Foto: DF sin partileder Kristian Thulesen Dahl).
VALGETS VINNER: Det innvandrer-konservative Dansk Folkeparti gjorde rent bord under valget i Danmark igår. Valgresultatet var så sterkt at lederen for Sosialdemokraterne valgte å gå av. (Foto: DF sin partileder Kristian Thulesen Dahl).

I det nylig avholdte valget i Danmark ble Dansk Folkeparti størst på borgerlig side i valget. Nå kan partiet velge om det blir med i regjeringen eller gå inn i allianse med et av de andre borgerlige partiene og ha makt gjennom antall stemmer når saker skal stemmes over.

Tilsammen har de borgerlige partiene 90 mandater mens den «røde blokken» gikk på en kraftig smell og mistet hele 18 mandater. De endte tilslutt opp med totalt 85 mandater.

DANMARK VALGTE BLÅTT: Dansk Folkeparti fikk hele 21.1 prosent av stemmene. Det betyr at den borgerlige siden i politikken har en klar majoritet av stemmene. (Grafikk: FriaTider.se)

Valgresultatet sjokkerte både det politiske etablissementet og media i Danmark. Dansk Folkeparti fikk 12.3 prosent av stemmene ved det siste valget i 2011, og har således nesten doblet sin oppslutning på kun fire år.

Valgresultatet førte til at partilederen for Sosialdemokaterne, Helle Thorning-Schmidt gikk av.

Noen av grunnene til at Dansk Folkeparti fikk en så klar vekst var at de lover en strengere innvandringspolitikk, samt ønsker en rausere velferdspolitikk for danskene.

Sverigedemokraterne når nye høyder

Samtidig som Dansk Folkeparti gjorde sitt beste valg noensinne, så fikk Sverigedemokraterna sin beste meningsmåling noensinne.

På den siste Sentio-målingen får nemlig partiet sin høyeste notering med 22.1 prosent. Det betyr at de har brutt den magiske 20-prosentsgrensen og har med det for alvor begynt å utfordre de etablerte partiene i landet.

Sosialdemokraterna og Moderaterna klarte på sin side kun å lande på henholdsvis 23.9 og 23.8 prosent, noe som er bunn-noteringer for dem begge.

SVERIGEDEMOKRATERNA FOSSER FREM: Den siste måling utført av Sentio viser at de svenske velgerne flykter fra de andre partiene og over til Sverigedemokraterna. SD får sin høyeste måling noensinne og er kun få prosentpoeng unna de største partiene. (Grafikk: Avpixlat.info)

Så som i Danmark og Sverige, også i Norge

Det er ikke bare i våre naboland at borgerlige og blå partier gjør det sterkt, mens den røde siden går kraftig tilbake. I Norge viste en nylig meningsmåling at Arbeiderpartiet har falt kraftig de siste tre månedene og mistet hele sitt forsprang til Høyre og FrP.

Spesielt i hovedstaden skaper de nye meningsmålingene mørke skyer over Arbeiderpartiets politikk. En måling fra mars viste at AP lå tett oppunder 40 prosent og forspranget til Høyre var på astronomiske 11.7 prosentpoeng.

Men et mislykket landsmøte senere og tallene har falt helt ned til 32.4 prosentpoeng. Høyre går frem og ender på 33.8 prosentpoeng og er dermed Oslos største parti for første gang siden september 2014.

Media og valgforskere spekulerer i om årsaken kan være AP’s vedtak om å ta imot 10.000 flyktninger fra Syria, samt ønske om å innføre eiendomsskatt i Oslo, som er hovedårsaken til det store fallet.

FrP’s forslag om å innføre en folkeavstemning om inntaket av titusenvis av syriske flyktninger fikk stor støtte blant avislesere i Norge. En klar majoritet av leserne hos Nettavisen, Dagens Næringsliv og TV2.no var enige at man «skulle ha en folkeavstemning» eller «ikke ønsket å ta inn 10.000 syriske flyktninger».

En meningsmåling gjort av MMI Ipsos for Nettavisen viste at folket var relativt splittet i spørsmålet. Der folk kunne stemme anonymt på nettsidene nevnt ovenfor, så var de overveiende positive for en avstemning og overveiende negativt innstilt ovenfor det å hente 10.000 flyktninger.

Denne prosenten sank imidlertid når de ble oppringt av et markedsundersøkelsesfirma som visste deres navn, telefonnummer og adresse. Allikevel var tallene såpass høye imot forslaget om å hente inn de syriske flyktningene at det ble en stor debatt om temaet i media. Det er også verdt å merke seg at aldersgruppen 15-24 år var overveiende positive til en folkeavstemning, mens jo eldre de spurte var, jo mer negative var de.

Relatert:

– Spørreundersøkelse: 85 prosent er negative til å hente inn 8.000 syrere til Norge

– Haugesund: vil putte eldre på dobbeltrom for å hente inn flyktninger

– Ny asylplan vil kosten norske skattebetalere 41 milliarder kroner

– 300 ekstra flyktninger til Oslo i 2015 til en kostnad på 3.2 milliarder kroner

– Fjerner støtte til syke nordmenn – ønsker flere flyktninger og asylsøkere

– Vil ofre velferden og tryggheten til nordmenn for å ta imot flyktninger

– 77-årig pensjonist kastet ut for å gi plass til flyktninger

– 759.200 innvandrere i Norge – halvparten av befolkningen vil ha full stopp

– Legger ned skole for å få råd til flyktninger

– Kun 10 prosent av båtflyktningene i Middelhavet er reelle flyktninger

Exit mobile version