Det sies at byen har fått navnet sitt etter det store antallet seler som befant seg i området tidligere, som ga fra seg en lyd på havet som til forveksling er lik hundegjøing. De første skriftlige kildene man finner på navnet er fra 1796, under Kong Christian den syvende.
Et annet sagn om opphavet til stedsnavnet, men som antas å være mindre troverdig, er at Kongsbonden Thore Hund, fra Norge, hadde drept Kong Oluf den Hellige, men at kongens tilhengere hadde reist motstand mot Thore Hund. Han sendte derfor sin bror Ejler Hund med en flåte til Danmark for å få hjelp av den danske kongen, Knud den Store. Ejler Hund skal da ha havnet på noen øyer ved Isefjorden. Da han reiste igjen ble stedet oppkalt etter ham – Hunde Sted.
Hundested sandskulpturfestival
For femte året på rad har man arrangert det som kalles «Hundested sandskulpturfestival», og temaet for i år er «Store danskere». Kunstnerne som i år skapte de fantastiske skulpturene var fra Tsjekkia, Nederland, Tyrkia, Italia, England og Portugal. De brukte 800 tonn med sand og det tok de 11 kunstnerne 14 dager å skape alt sammen. Vår medarbeider ble imponert.
Sandfestivalen er i sitt femte år, og i løpet av denne tiden har 170.000 mennesker sett utstillingen. Av arrangøren fikk vår medarbeider vite at de forventer rundt 50.000 besøkende i år. Dette tallet er nok ikke usannsynlig spesielt med tanke på hvordan været i denne delen av Danmark var i juni måned, men det skal også sies at å se disse skulpturene i levende live er en opplevelse, og ryktet har nok derfor spredt seg. Han fikk også vite at dette er den syvende mest besøkte turistattraksjonen i Nordsjælland, hvor de seks foran er alle helårsåpne.
Men ustillingen gir ikke bare inspirasjon for øyet. Det er samtidig en reise i dansk historie, også kulturelt. Se bilder fra utstillingen nedenfor og se om du også blir inspirert og lærer litt dansk historie.
Enkelt å finne og familievennlig
Vår medarbeider anbefaler den under en time lange bilturen fra København til de av våre lesere som måtte befinne seg i Københavns-området. En av fordelene med å feriere i Danmark er den korte avstanden til alt, selvfølgelig grunnet landets beskjedne geografiske størrelse og god trafikal infrastruktur, både i form av veinett og kollektivt.
Utstillingen er spesielt egnet for barnefamilier. Ikke bare vil skulpturene stimulere fantasien til små og store barn, men for de minste barna det er det attpåtil satt av god plass til en sandkasse hvor de kan boltre seg med hverandre. Attpåtil kan alle – barn og voksne – få prøve se på å lage sin egen sandskulptur med de riktige verktøy og den riktige sammensetningen av vann og leire – det arrangøren kaller «det helt rigtige sand».
«Det rigtige sand»
På tross, eller kanskje heller på grunn, av det massive regnværet som denne delen av Danmark opplevde i juni holder skulpturene seg godt.
En av årsakene er at 10% av sanden er leire. Ved regn herdes leiren og skaper et skall som kan motstå ytterligere regn. I tillegg ble sanden tidlig i prosessen tilsatt store mengder vann og presset sammen med 60 tonns trykk ved hjelp av treverk og kompressorer. Sanden går rett tilbake til naturen etter bruk, uten at det er forurenset.
Praktiske ting
Inngangsbilletten er DKK 45.- for voksne (11 år +), DKK 20.- for barn fra 5-11 og gratis for barn 0-4 og festivalen er åpen fra 10-19 hver dag, frem til den 18. september i år.
Det er en god kafeteria på stedet, med de sedvanlige kravene til dansk bakertradisjon, men det er tillatt å ta med egen mat og spise på en av de mange benkene innenfor utstillingsområdet. Med tanke på at festivalen åpnet 5. mai er det imponerende å se hvor godt sanden har holdt seg.
Vi håper reisebrevet falt i smak og avslutter med Kim Larsens kjente sang!