Trebarnsfaren Danis Lisov var i ferd med å skaffe seg en jobb. Men sosialtjenesten i Sverige anså at han ikke hadde mulighet til å ta vare på barna sine og den 1. september 2017 tvangsplasserte de barna hos en muslimsk familie med bakgrunn fra Libanon. Lisov beholdt formelt rettslig omsorg og ansvar for barna, men fikk bare se dem seks timer hver uke.
«Jeg var bortreist og fikk beskjed om at barna mine var tatt av sosialtjenesten og barnevernet. De ville ikke fortelle hvor de hadde tatt mine barn», fortalte Lisov til en polsk domstol om hvordan hans barn hadde blitt plassert hos en fosterfamilie.
«Fosterfamilien som hadde omsorgen for hans døtre er av arabisk bakgrunn. En viktig faktor i historien er at jentene til Lisov kommer fra et kristent hjem. Domstolen i Sverige har ikke gitt ham muligheten til å forsvare sine rettigheter til sin familie og sine barn. Jentene vil ikke være i denne fosterfamilien», sa Babken Khanzadyan, som representerte familien Lisov i retten.
Ble stoppet på flyplassen i Warszawa
Lisovs tre døtre bodde i over ett år hos den muslimske familien, ca. 30 mil fra pappaen i Sverige. Til slutt besluttet barnefaren seg for å ta sine døtre og fly hjem til Russland igjen, men han ble stoppet på flyplassen i Warszawa. Svenske myndigheter hadde rapportert hans døtre som savnet. Lisov valgte da å søke asyl i Polen.
Situasjonen havnet til slutt foran domstolen i Polen, som den 3. april forkastet den svenske sosialtjenestens beslutning. De mente at tvangsplasseringen av de kristne barna til en muslimsk familie bryter mot en EU-konvensjon, som sier at barn ikke kan plasseres i fremmede kulturers miljøer, noe den svenske sosialtjenesten ikke hadde tatt hensyn til.
Domstolen i Polen konstaterte at Danis Lisov ikke hadde mistet retten til omsorgen og dommeren, Janeta Seliga-Kaczmarek, besluttet å gi omsorgsretten tilbake til deres far og at barna skal få bli værende med sin far.
«Barna har svært sterke bånd til faren og da jeg snakket med barna fortalte de at de vil være med sin far og elsker ham, og at de vil ikke skilles fra ham», sa dommeren Seliga-Kaczmarek til polske medier.
«Etter farens vitnemål og mangel på bevis på hans manglende omsorg, så har domstolen valgt å la barna få være med sin far», fortsatte hun.
Domstolen besluttet også at faren må bli i Polen til hans flyktningstatus innvilges.
«De yngre døtrene mine forsto ingenting. Den eldste datteren min sa at det var vanskelig for å henne å venne seg til den nye familien. Jeg fikk vite på hvor vanskelig det var for henne når hun måtte adlyde familiens påbud. Likeså da hun var syk og hadde ulike problemer. Hun kunne ikke venne seg til det strenge familiemiljøet», vitnet faren foran domstolen i Polen.
Familiens polske advokat tvitret om at asylsøknaden hadde blitt innlevert og at familien har det bra etter å ha vært sammen den første natten:
Trwa spotkanie @OrdoIuris, Rzecznika Praw Dziecka Mikołaja Pawlaka i mec. Babkena Khanzadyan z Denisem Lisovem i jego córeczkami. Za chwilę przystąpią do podpisywania wniosku o azyl w Polsce. Rodzina jest szczęśliwa i wypoczęta po pierwszej nocy spędzonej w spokoju. pic.twitter.com/GkYUfeI0F2
— Bartosz Lewandowski (@BartoszLewand20) April 4, 2019
Den muslimske «fosterfaren» kom til domstolen
Ifølge familiens polske advokat, Bartosz Lewandowski, så kom den muslimske mannen, som hadde fått omsorgen for jentene i Sverige, til domstolen i Polen for å vitne:
Mohamma Atie, som er en fosterfar for barna i Sverige, vitnet foran domstolen at den svenske sosialtjenesten har betalt hans reise og opphold i Polen.
De sendte meg bare for å plukke opp barna. Sosialtjenesten sa til meg at jeg skulle reise til Warszawa og hente dem. Jeg vet ikke hva slags far Denis er.
Under rettssaken skal Mohammed ha forsøkt å trenge seg frem til de kristne barna. Han skal ha oppført seg aggressivt mot de to yngste barna, som ble urolige og redde etter oppførselen til den muslimske mannen.
Polens innenriksminister gir berømmelse
«Domstolen avgjør av at barna blir hos pappaen. Bra jobbet av politiet og grensepolitiet», tvitret Polens innenriksminister, Joachim Brudzinski.
Decyzją sądu dzieciaki zostają z Ojcem. Dobra robota @PolskaPolicja i @Straz_Graniczna https://t.co/yPz7KyRCE8
— Joachim Brudziński (@jbrudzinski) April 3, 2019
Det er fremdeles uklart hvorfor den svenske sosialtjenesten tok fra trebarnsfaren omsorgen for sine jenter.
På sosiale medier og i kommentarfelt under nyhetsartikler om saken får polske myndigheter berømmelse for å ha beskyttet familien. «Bra for Polen», «Så flott at familien igjen er samlet», og «Hva er galt med Sverige», er noen av kommentarene, som kommer fra både Sverige, Polen og flere engelskspråklige land.