Det norske asylsystemet lekker som en sil. Det viser en nylig publisert sak fra NRK som viser at «norsk-eritreere» skal ha holdt en storstilt fest på Bryn i Oslo for det brutale regimet hjemme i Eritrea.
Problemet er bare at svært mange av de som deltok på festen har fått asyl og opphold på humanitært grunnlag fordi de påstår at de har flyktet fra det samme regimet. Under festen, som fant sted i Eventhallen på Bryn, skal mange av deltakerne ha hatt på klær med militærmotiv og ropt ut militære kommandoer. Hovedgjesten skal ha vært rådgiveren til den sittende presidenten i Eritrea. Ifølge NRK skal flere av deltakerne ha blitt identifisert som asylsøkere som kom med påskudd av å flykte fra regimet.
Les også: Somalisk familie flyktet fra krig – krever å få reise hjem på ferie
Det skal finnes rundt 22.000 eritreere i Norge og langt de fleste kom med historien om at de flyktet fra regimet i hjemlandet.
Fra NRK:
NRKs kilder i det eritreiske miljøet i Norge som er mot regimet, sier det er flere på disse bildene som har kommet til Norge de siste 10-15 årene, og som har fått asyl her i landet.
Det samme sier Tronvoll, som har gode kilder i det norsk-eritreiske miljøet.
– Det er nok en litt broket forsamling som er til stede. Noen er 2. generasjon, født i Norge av foreldre som kom på 80-tallet. Men det er også folk her som selv har flyktet, og som er med på denne festen.
Hvordan vet du det?
– Eritreerne her i landet kjenner jo igjen folk på bildene, de vet når de kom til Norge. Og vi vet fra flere andre europeiske land hvor det er tilsvarende fester, hvor det er nyankomne eritreere som deltar for å feire regimet de har flyktet fra.
Det høres rart ut?
– Ja det er paradoksalt. Noen er på denne festen fordi de ønsker et fellesskap. Noen er med fordi de føler et sosialt press på å stille opp. Og noen er med for å hylle regimet, fordi de er regime-tilhengere, selv om de har fått asyl på grunnlag av å flykte fra regimet, sier Tronvoll.
Les også: Tyskland: Migranter som som reiser på ferie til landet de har «flyktet» fra kan miste asylstatusen
Les også: Flyktninger har rett på sosialbidrag for å dra på ferie til hjemlandet