Kripos forsøker å fjerne en video fra nettet som viser et brutalt drap på to unge skandinaviske kvinner i Marokko. Samtidig oppfordrer statsminister Erna Solberg folk til å ikke se videoen.
Det tydelig vikarierende argumentet Solberg bruker er hensynet til drapsofrenes familier og pårørende. Men dette har aldri vært et problem for verken statsministeren eller norske medier tidligere, når videoer fra kriger, katastrofer og annet har blitt publisert i norske medier.
Et kjent eksempel er terrorangrepet mot World Trade Center den 11. september 2001. Et annet kjent eksempel er hvordan norske medier offentliggjorde bilder fra attentatet på Utøya den 22. juli 2011.
Men denne gangen skal ikke offentligheten få se den brutale virkeligheten.
Les også: Å se den brutale virkeligheten
Trolig passer timingen for de grufulle drapene dårlig inn med Norges signering av den omstridte FN-avtalen, som legger opp til en langt større flyt av migranter fra verdensdeler hvor folk ikke er så glade i nordmenn.
Noe som klart kommer frem i et intervju med Erna Solberg i Aftenposten søndag 23. desember.
Et intervju hvor Aftenposten ikke stiller noen kritiske spørsmål.
Noen burde vise disse tullingene hvordan de skal gjøre den jobben som de er satt til å gjøre.
Aftenposten skriver følgende:
– Den som sprer disse bildene, hjelper terroristene. Jeg håper folk vil være med å vise støtte og medfølelse med de drepte og deres pårørende, ved å avstå fra spredning, sier statsminister Erna Solberg til Aftenposten.
En video som skal knytte seg til drapene på norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) i Atlasfjellene i Marokko er også flere ganger lagt inn på kommentarfeltet til statsministerens offentlige Facebook-side.
Dette demonstrerer klart og tydelig hvilke holdninger Erna Solberg har til svært alvorlige saker som på alle måter er av betydelig interesse for offentligheten. Det samme kan sies om Aftenpostens «journalist», som unnlater å stille kritiske spørsmål til disse holdningene.
Noe som står i skarp kontrast til hvordan ekte og profesjonelle nyhetsmedier som Jyllandsposten har vurdert saken. Noe jeg kommer tilbake til nedenfor.
Tvilsom mediedekning
Flere dubiøse medier i Norge har tidligere omtalt drapene i Marokko på en hårreisende måte. Blant annet med å opplyse at kvinnene «døde som følge av knivskader på halsen». Når sannheten er at kvinnene ble brutalt halshugget levende, med sløve kniver.
I Norge hevdet «TV2» følgende:
Det var mandag ettermiddag marokkanske medier meldte at to skandinaviske kvinner var funnet døde i Al Haouz-området sør for Marrakesh.
De to kvinnene skal ha blitt funnet med knivskader på halsen og lokalt politi har opprettet kriminaletterforskning.
Videre hevdet den dubiøse rikskringkasteren «NRK» at kvinnene hadde «kuttskader i halsen»:
Maren Ueland (28) fra Bryne i Rogaland og Louisa Vesterager Jespersen (24) fra Ikast i Vest-Jylland i Danmark, ble funnet drept nær landsbyen Imlil.
Marokkanske myndigheter opplyser at de to hadde kuttskader i halsen påført med en skarp gjenstand.
Ifølge flere marokkanske medier skal de tre mistenkte ha campet like ved området der de to kvinnene hadde slått leir ved Toubkal-fjellet. Øyenvitner forteller at de mistenkte mennene forlot området i 3-tiden natt til mandag. Kvinnene ble funnet drept mandag morgen.
Saken har med andre ord åpenbart vært preget av «fake news» også i Norge. Noe som blir gjort for å ikke skape motvilje og skepsis overfor massemigrasjon i industriell skala.
Noen burde fortelle disse politiske ansettelsene i norske løgnmedier at det er forskjell på å barbere seg og å skjære av seg hodet. For å sette det litt på spissen.
Får kritikk
Ekte og profesjonelle medier som Jyllandsposten har i ettertid gått ut med skarp kritikk av disse betenkelige nyhetsformidlernes grove usannheter, samt bagatellisering av de brutale drapene.
Jyllandsposten skriver følgende:
Både norsk og dansk politi meddeler nu, at videoen af halshugningen af en af de to skandinaviske kvinder vurderes som ægte. Myndighederne meddelte ellers i første omgang, at kvinderne var blevet dræbt med tegn på vold fra en skarp genstand på halsen.
Videoen, som jeg har set, viser en islamisk henrettelse af en af pigerne ved halshugning, hvilket er meget anderledes end ”dræbt med tegn på vold”. Videoen er det frygteligste, jeg nogensinde har set i hele mit liv, og jeg har set meget.
PET har forsøgt at fjerne videoen fra nettet, hvilket er et stort problem, da videoen har offentlighedens interesse; det vender jeg tilbage til senere i indlægget.
Jeg synes, at myndighedernes manglende oplysninger og mediernes manglende nysgerrighed i denne sag har været alarmerende. For hvad er vi for et samfund, hvis vi ikke kan stole på vores myndigheder og medier?
I totalitære samfund kan befolkningerne ikke stole på hverken myndigheder eller medier, og vi skal ikke til at bevæge os mere i den retning. Både politikerne og vores medier har et kæmpe ansvar for at genvinde befolkningens tillid. Den manglende tillid er berettiget, og den vil desværre føre til konspirationsteorier og ekstremisme.
Som vi kan se har Jyllandsposten greid å treffe poenget veldig bra. De falske massemediene sprer løgner, og de bagatelliserer en handling som på alle måter er av offentlighetens interesse.
Det samme gjør også statsminister Erna Solberg.
Min mening er at slike «journalister» og inkompetente statsledere burde se videoen hver eneste morgen, til morgenkaffen. Som en forutsetning for at de får beholde sine posisjoner og arbeidsplasser. Slik at de får en forståelse av hva det er de prøver å dytte under teppet. Samt at de ser hvilken brutalitet de søker å hysje ned, trolig av ideologiske årsaker.
Jeg mener videre at disse personene burde skamme seg. Virkelig. Ikke bare opptar de arbeidsplassene som vi som er mer bevisste og kompetente skulle hatt. Men de gjør en såpass dårlig jobb at det norske folk, deres eget publikum, ikke kan stole på dem.