Helleristningen av en båt ble funnet på Valle i Efjord i Ballangen kommune.
Ifølge arkeolog Jan Magne Gjerde fra Universitetet i Tromsø så er helleristningene svært vanskelige å se, og viser seg kun når sollyset kommer direkte inn fra siden.
Helleristningen skal være av en båt som er over fire meter lang. Bakdelen av båten skal ha blitt borte med tiden, men man kan se at figuren er slipt inn i berget med 2 til 3 centimeter brede linjer, sier arkeologen.
Det skal ha vært den pensjonerte geologen Ingvar Lindahl fra Norges geologiske undersøkelse (NGU), som ført fant helleristningen på Valle.
Man tror at dette er verdens eldste avbildning av en båtfigur.
Fra NRK:
– Det er ekstremt stort dette her, det er egentlig en verdenssensasjon som kommer til å gå inn i forskningshistorien på en eller annen veldig, veldig stor måte, sier arkeolog Jan Magne Gjerde fra Universitetet i Tromsø til NRK.
– Båten er litt over fire meter lang. Du har kjøl-linjen, relingslinjen, og når du kommer fram hit har du en veldig flott avslutning som ender i stammen på båten. Det går ikke an å beskrive slike funn som dette, det er ufattelig artig, sier Gjerde. (Sitat slutt).
Dette er imidlertid ikke første gang man finner bevis for urfolk-aktivitet i Nordland. I 1932 fant norske geologer helleristninger av både nise, sel og bjørn på Valle.
Man har datert tegningene ved å se på endringer i havnivået.
De skal være svært godt bevarte og kan nå mulig sende bølger gjennom det arkeologiske miljøet i verden.
Fakta om Helleristninger:
Helleristninger er en betegnelse på førhistoriske bilder, hugget, skåret eller slipt inn i stein og fjell. De kan finnes på løse steinblokker og på fast fjell. Helleristninger er en type bergkunst som ikke må forveksles med helle- og hulemalerier, men som gjerne kan sees som en parallell til disse. De har gjerne motiver fra jakt eller jordbruk, og antas å ha hatt en magisk betydning. Helleristninger finnes over nesten hele verden. Viktige felter finnes i Sahara og Sør-Afrika, Australia og Amerika, og over hele det nordlige taigabeltet fra Skandinavia til Stillehavet. I Europa finnes de på De britiske øyer, Den iberiske halvøy, Sicilia og de italienske alper. I Norden forekommer de relativt ofte i Norge og Sverige, men også noen ganger på steinblokker i Danmark. I nordisk sammenheng skjelner man mellom veideristninger og jordbruksristninger.