Nylig kom FNs flyktningorgan UNHCR med årets julegave til de over 5.000 syrerne som har kommet til Norge siden 2015. «Det er trygt for dere å reise hjem igjen».
Dette kan spare det norske samfunnet opptil 45 milliarder kroner i fremtidige utgifter som er beregnet kostnad for dette antallet flyktninger i løpet av sitt liv her i Norge. Det vil være enda høyere tall å spare for land som Sverige og Tyskland som har tatt imot betydelig flere syrere.
Fra ABC Nyheter:
SSBs tall viser at sysselsettingsgraden for syrere fra 2011 har falt fra 43 prosent til 26 prosent, og er nå den laveste for alle innvandrergrupper.
Jo færre syrere som kommer i jobb enn snittet på 54 prosent, desto mer øker statens kostnader utover de 4.3 millionene per person, som Finansavisen har beregnet.
Det var i 2013 at Finansavisen publiserte regnestykker, bygd på SSBs tall, som viser at hver ikke-vestlige innvandrer vil koste samfunnet 4.1 millioner kroner i løpet av et liv. (Sitat slutt).
Les også: Syria-flyktninger kan koste nærmere EN BILLION KRONER
Les også: Innvandring har kostet 70 milliarder på syv år
Ifølge UNHCR så kan mer enn 250.000 syrere komme tilbake til landet sitt i den nærmeste fremtiden. Så langt i 2018 har over 37.000 av dem gjort det skriver Al Jazeera. Til sammen befinner over 5.6 millioner syriske flyktninger seg i nabolandene og i Europa, etter at islamister startet et opprør mot den syriske presidenten og hans myndigheter.
Takket være alle suksessfulle militærinnsatser mot islamistene og terrorgruppene i Syria har titusenvis av syrere allerede kunne komme hjem til president Bashar al-Assads store glede. De fleste av de hjemvendte syrerne har kommet til Deraa, Damaskus og Homs.
Ifølge FNs flyktningorganisasjon ventes altså ytterligere 250.000 syrere å returnere i 2019. Dette tallet kan allikevel øke eller minske avhengig av hvilke hindre som legges i veien for hjemreisen:
«Nå er krigen stort sett avsluttet. Vi har noen lommer av fiendtligheter igjen, inkludert i Idlib, og det finnes et gjensidig ildopphør og en de-eskaleringssone», sier UNCHR-sjefen Amin Awad.
De største hindrene for å komme hjem er å dokumentere menneskene og deres eiendommer. Likeså spørsmålet om amnesti for de som deserterte fra den syriske armeen.
Andre problem kan være udetonerte miner der kampene foregikk.
De fleste flyktningene befinner seg nå i land som Tyrkia, Libanon, Jordan, Egypt og Irak. UNHCR ber nå om donasjoner for å kunne hjelpe til med vann, sanitet, mat, utdanning og psykososial støtte til syrerne. Antallet mennesker som kommer hjem kan påvirke hvordan den syriske økonomien nå gjenoppbygger seg, mener nettstedet Al Jazeera.
Norge har tatt imot over 5.000 syrere som overføringsflyktninger eller kvoteflyktninger, med blant annet hjelp av FN. Disse kan nå altså se frem til å reise hjem til et trygt land og hjelpe til å bygge dette opp igjen etter krigen.
Kilde: Fria Tider