Site icon Lykten

Julemat: Luteribbe med plumbo og akevitt

Julen nærmer seg, og det er tid for julemat. Hvorfor ikke prøve en tradisjonsrik rett der jeg kommer fra?

Mange spiser lutefisk i jula. Noe mange glemmer er at det ikke bare er fisk som kan lutes. Ribba får en ny dimensjon med luting den også.

Luteribbe er kanskje den mest tradisjonsrike julematen som jeg husker fra barndommen i Trøndelag. Smaken av akevitt og plumbo er for meg synonymt med julestemning.

Oppskriften er såre enkel. Alt du trenger er:

Legg ribba oppi vaskebøtta, og fyll opp med vann til ribba er helt dekket av vann. Hell deretter oppi en boks med plumbo (luten).

Ha deretter oppi litt salt.

La ribba stå og godgjøre seg et par dager i plumboen.

Hell av plumboen og legg ribba på et stort fat. Sett fatet i mikrobølgeovnen, og stek den på full kamfer en halvtimes tid.

Her kan du gjerne ha på litt nellik og sort pepper.

Kok settepoteter og stek litt bacon.

Server luteribba rykende varm med potetene ved siden av. Akevitt i melkeglass hører med.

Vel bekomme.

Exit mobile version