I en artikkel kalt «Digitale skyttergraver» skriver journalist Oda Ording om hvordan nordmenn frykter for sine jobber, sosiale omgivelser og fremtid hvis de skriver hva de mener på sosiale medier.
Hovedsaken i artikkelen dreier seg om Hans Johan Breidablik som forteller hvordan han fryktet for sin jobb som fagdirektør i Helse Førde, på grunn av innlegg han la ut på sin Facebook-side. Breidablik hadde nemlig skrevet kritisk om innvandring og hvordan media bruker bilder og manipulasjon for å fremme en politisk agenda.
Les også: NRK – propagandaministeriets største våpen
Men selv i NRKs artikkel klarer ikke journalist Oda Ordring å ikke være en venstreekstrem aktivist. Hun beiser nettsiden Britain First, som Breidablik brukte som kilde, som et «brunt nettsted», noe som er en blank løgn. Nettsiden er en aktivistside for mennesker som ønsker å bevare sitt land og sin kultur fra den massive innvandring av mennesker fra den tredje verden. Å bli stemplet som «brun» for å ønske dette viser at journalisten ikke klarer å koble ut aktivismen fra journalismen. Ikke at noen blir sjokkert over det idag når det gjelder riksmedia.
Og lokalmedia der Hans Johan Breidablik kom fra angrep fagdirektøren med fulle kanoner. De hang ham ut med navn og bilde på forsiden og brukte alle tilgjengelige ord og uttrykk man kan for å sverte og ødelegge mennesker.
Hva er en «illegitim kilde», slik det beskrives i NRKs artikkel? NRK er jo selv dømt hundrevis av ganger i PFU og kalles en «versting» av blant annet Dagbladet i en artikkel om medier som dømmes for løgner og brudd på presseskikken. I perioden 2011-2016 ble NRK dømt i snitt 10 ganger i året for brudd på pressens retningslinjer, Vær varsom-plakaten og redaktørplakaten.
Avisen Firda er kanskje heller ikke rette mediet til å klage over «dårlige kilder», da redaktøren nærmest årlig, med få unntak» siden begynnelsen av tusenårsskiftet, har fått en eller flere av sine artikler og nyhetssaker behandlet av PFU etter klager fra leserne.
Klistrelappen «Falske nyheter» kom ikke uten grunn.