Amsterdam Museum, som viser frem byens historie, har bestemt seg for å fjerne begrepet «Gouden Eeuw», eller «Den nederlandske gullalderen», fordi begrepet ikke er politisk korrekt.
Begrepet Gouden Eeuw viser til perioden da Nederland reiste seg økonomisk og militært, og har i lang tid vært en kilde til stor nasjonal stolthet, assosiert med fred, fremgang og uskyld.
Museet annonserte på sin nettside at begrepet ikke lenger er «representabelt nok» om det 17. århundre. Ifølge museet så «avviser begrepet den negative siden, som slavearbeid, fattigdom og krig. Det er historie fortalt fra perspektivet til den mektige».
Kurator Tom van der Molden sier at mange historier ikke har blitt fortalt og at hver generasjon og hver person må få lov til å fortelle sin historie.
«Dialogen om dette trenger rom og begrepet den gyldne tidsalder begrenser denne plassen», sier kuratoren.
Fra nå av vil alt som har med den gyldne tidsalderen å gjøre bli omtalt som det «17. århundre», inkludert museets permanente utstilling av portretter, som nå vil bli kalt «gruppeportretter fra det 17. århundre».
Ikke alle er fornøyde med museets elastiske ryggrad til det moderne venstreorienterte presset om politisk korrekthet.
Politiker for det politiske partiet VVD, Zohair El Yassimi, sier at museet har «mistet hodet fullstendig»:
«Først måtte vi bytte gateskiltene, så fjernet vi statuene og nå har vi kastet hele den gylden tiden på søppeldynga. Det er ganske feigt å omskrive historien», sier han til avisen Telegraaf.
Michel Rog MP fra partiet CDA sier følgende om avgjørelsen til museet:
«Det er en hyper-korrekt ide fra eliten i Amsterdam og er for idiotisk å sette ord på. Å viske ut fortiden er nonsens. Bare forklar enkelt at den gyldne tid hadde sine negative sider, men det er ikke noe galt med det. Og det er ikke noe galt med litt nasjonal stolthet heller».
Riksmuseet i Nederland sier de ikke har tatt stilling til å fjerne begrepet Den nederlandske gullalderen, men at også de innrømmer at perioden hadde sine mørke sider. De vil neste år sette fokus på en utstilling om slaveriet.
Kilde: Free West Media