Site icon Lykten

Reisebrev fra Danmark: Tivoli i København – for alle aldre og alle mennesker!

Etter Sandfestivalen og Knud Rasmussens Hus i Hundested ville vår medarbeider oppleve litt mer fart og spenning. Turen gikk tilbake til København og det verdenskjente Tivoli.

En fantastisk opplevelse

Fornøyelsesparken Tivoli i København er ikke bare en turistmagnet og byens store trekkplaster, men også et historisk landemerke der soldater fra Danmark og Sverige utkjempet harde slag for hundrevis av år siden.

Tivoli har alt.

HOVEDINNGANGEN:  Inngangen til Tivoli er her sett fra Vesterbrogade. (Foto: Frieord.no).

Ikke bare er det 28 turer å forlyste seg med, men det er et vell av premieboder, spillehaller og annet som gjør at mange barn nok kunne tenke seg å flytte inn permanent. Ledelsen i Tivoli vet hva som selger og har derfor gjennom årene gjort så mange endringer at det originale Tivoli er nær sagt borte.

Og prisene skremmer ingen. Det finnes flere prisnivåer og man har mulighet for å kjøpe ulike billetter ettersom hva man ønsker å benytte seg av.

Stemningen er alltid god og fornøyelsesparken har så mange attraksjoner at man trenger hele dagen og gjerne to, bare for å få med seg litt av alt.

Apropos dagens slutt; kl 22.45 hver kveld produseres en spektakulær lysforestilling, nærmest inspirert av Jean-Michel Jarre, og en relativt kort men fantastisk fyverkeriforestilling kl 23.45 hver lørdag.

Video

Vår medarbeider har satt sammen en liten film med sitt mobilkamera for å gi et overblikk av hva Tivoli kan tilby. (Video: Frieord.no).

Historie

Europa har en utrolig rik og lang historie. Kanskje man ikke umiddelbart tenker på Tivoli som en del av europeisk historie, men det er interessante ting ved fornøyelsesparken som fyller 173 år i år (Den åpnet i år 1843).

Som forlystelsespark ble Tivoli etablert på et landområde som svenskene hadde forsøkt å innta den 19. februar i år 1659. Innsjøen i Tivoli er faktisk restene av en vollgrav som ble bygget som beskyttelse mot svenskene som på den tiden hadde omringet København militært.

Ryktet forteller at restene av svenske soldaters skjeletter fra nevnte slag – hvor 600 svensker døde – ligger under grunnen til Tivoli!

INNSJØ: Restene av vollgraven fra de svensk-danske krigene, som utspilte seg fra 1563 til 1814, og som begynte 40 år etter oppløsningen av Kalmarunionen. Historikere kjenner til minst ett slag som utspilte seg på denne grunnen, nærmere bestemt natt til 19. februar 1659. Svenskene var ikledt hvitt, som kamuflasje, og etter slaget ble det kommentert at det var «godt svenskene hadde med sine egne likskjorter». (Foto: Frieord.no).

Danmarks best besøkte turistattraksjon

Tivoli er Danmarks best besøkte turistattraksjon, og Europas tredje best besøkte fornøyelsespark. I tillegg er den verdens nest eldste av slaget kun slått av «Dyrehavsbakken», like utenfor København.

Så man kan trygt si at Danmark har tradisjon for fornøyelsesparker. Grunnleggeren, Georg Carstensen, (1812-1857), var en entrepenør og offiser med mange idèer som skulle vise seg å prege København, også i årene etter hans død.

Han hadde store planer for den første sporvogn – bytrikk – i den historiske byen, men disse ble realisert først etter hans død, basert på hans idè.

Carstensen etablerte også to andre fornøyelsesesparker i København, men med årene har begge forsvunnet. Den verdenskjente danske dikteren og forfatteren H.C. Andersen kalte Carstensen «et geni».

GRUNNLEGGER: Georg Carstensen opprettet flere fornøyelsesparker, hvorav kun Tivoli gjenstår. Han ble genierklært av den verdenskjente danske dikteren og forfatteren H.C. Andersen. (Foto: Frieord.no).

Se vår guide til Tivoli og praktiske opplysninger, under bildeserien.

GODT UTVALG AV MAT: Det er mange restauranter å velge mellom. Ved inngangen kan man plukke opp en brosjyre med tydelig informasjon om prisnivået på disse, som ligger fra under 100 danske kroner til over 175 danske kroner per hovedrett. Klassisk dansk, fransk, tysk, italiensk og blandet nordisk er sammen med amerikansk og østasiatisk kokkekunst blant det du kan velge mellom. Som et eksempel på kvaliteten som er tilgjengelig har vi trukket frem den italienske restauranten «La Vecchia Signora». Restauranten er viden kjent for sin pizza som skiltet på bildet sier og befinner seg flere steder i Sverige og Danmark. Tradisjonell dansk og utenlandsk fast-food er også tilgjengelig for ungdom med dårlig tid. Utvalget og bredden av matservering gjenspeiler Tivolis egenskap som egnet for alle aldre. (Foto: Frieord.no).

 

AKVARIUM: Akvariet ligger i kjelleren til konsertsalen, og fiskene mates kl 13.00, 15.00, 16.00 og 17.00 hver dag. Det var tydelig at dette frydet de minste barna og er vel verd den ekstra inngangsbilletten på 25 danske kroner. Akvariet inneholder 1.600 fisk, fordelt på 110 arter i et saltvannsbasseng på 270.000 liter. Ekte fungerende biologisk mangfold i praksis. (Foto: Frieord.no).

 

MORENE: Guiden fortalte vår medarbeider at man er heldig hvis en stor morene vise seg. Han hadde åpenbart flaks denne dagen. (Foto: Frieord.no).

 

HYL OG SKRIK: «Dæmonen» er ganske beskrivende for det du utsettes for på denne turen. Med en fart på 62 km i timen, en nedoverbakke som ser ut til å ende i asfalten og en tyngdekraft på over 4G, er det nok mange som tenker over om de kommer til å overleve. Ingen løse gjenstander er tillatt på denne turen og det inkluderer sko! (Foto: Frieord.no).

 

BUDDHISTISK TEMPEL: «Pantomimeateret», en av de mange scenene i Tivoli. Det er forestilling hver kveld under sesongen. Det estetiske ved Tivoli kommer godt til syne i dette bildet på flere måter. Blant annet er de runde ornamentene hentet fra buddhistiske templer. Bygget i 1874 er dette den eldste bygningen i Tivoli og den er nå fredet som kulturminne. (Foto: Frieord.no).

 

PÅFULG: Påfuglene går fritt omkring blant publikum ved hovedinngangen. Vår medarbeider ga opp å forsøket å ta på dem, men var kun få centimeter unna. Han telte 5 påfugler av begge kjønn og forskjellige farger. (Foto: Frieord.no).

 

SCENE: Gjennom sesongen arrangerer Tivoli flere rockekonserter for de besøkende. (Foto: Frieord.no).

 

NYE ATTRAKSJONER: Med en kraft på 4G blir du, som bildet viser, satt på hodet i «Aquila», en av de aller nyeste forlystelsene. Navnet stammer fra den danske astronomen Tyco Brahes oppdagelse av stjernesystemet «Ørnen», fra slutten av 1500-tallet. (Foto: Frieord.no).

 

FRED OG RO: Ønsker man litt stille og rolig kan man gå til den vestre del av Tivoli hvor man finner et nydelig parkanlegg med rader av benker hvor man kan nyte tilværelsen og eventuelt parkere slitne besteforeldre. Man kan alltid være sikker på at Tivolis sitteplasser er rene og godt utrustet med søppelkurver. (Foto: Frieord.no).

 

LEKEPLASS: En enorm lekeplass, med «Rasmus Klump» som tema, er bygget i den sydvestre delen av Tivoli. Bildet fanger ikke hele dimensjonen av størrelsen til lekeparken, da det er mye mer bak hvalen, rett ved siden av det som er kjent som pannekakehuset. Pannekakehuset er tydelig merket med «forbudt for voksne», så dette er helt klart en spennende attraksjon for barn. (Foto: Frieord.no).

 

VETERANBIL PÅ SKINNER: Veteranbilene har vært en del av Tivoli siden 1959. Dette er for små barn og for de som behøver å sitte litt etter mye gåing. Toppfarten er behagelige 6 km i timen. (Foto: Frieord.no).

Praktisk informasjon:

Inngangspenger

Tivoli passer for alle aldre og er svært tilgjengelig for rullestolbrukere og det er blant annet flere stellerom for barnefamilier og utallige toaletter for de som måtte ha kost seg litt for mye med drikke.

Turene er alltid merket om de egner seg for rullestolbrukere eller ikke.

Inngangsbilletten koster 110 danske kroner dersom du ikke skal kjøre noen av turene. Dersom du skal ha «turpass», som gir deg adgang til å kjøre alle attraksjonene, så må du ut med 220 danske kroner.

Barn under åtte år får gratis inngang!

Dersom du kun skal delta på fredagskonsertene, (som pleier å være rockemusikk), kan du slippe inn med 150 danske kroner, etter kl 19.00.

Tivoli er åpen fra 11.00-24.00 på fredag og lørdag, men stenger en time tidligere de andre dagene i uken. Tradisjonen er at Tivoli alltid stenger med et brak – det vil si fyrverkeri.

Akvariet koster 25 danske kroner per person og barn under tre år kommer inn gratis!

Å komme seg dit

Å reise til Tivoli er enkelt. Selv om parkering kan være en liten utfordring i København sentrum, er det nok av parkeringshus innenfor gå- og rulleavstand til Tivoli.

I tillegg er det laget en egen lomme for de som skal slippe av passasjerer utenfor hovedinngangen.

S-toget (T-banen) i Københavnsområdet har hyppige avganger, og S-togsstasjonene Vesterport og Københavns Hovedbanegård er begge 2 minutters gange unna.

Både S-togene og stasjonene er tilrettelagt for rullestolbrukere.

Spisesteder og mat

Tivoli har 40 spisesteder i alle prisklasser og nærmest et globalt matutvalg. Ellers er det nok av spisesteder både oppover og nedover i prishierarkiet og luksusfaktoren.

De 40 spisestedene inkluderer ikke 21 andre kiosker/spisesteder som kun selger søtsaker i form av pannekaker, vafler, isvafler og lignende.

Det er imidlertid tillatt å ha med matpakke og egen drikke. Denne kan nytes på områdets mange grøntarealer med benker og bord, et stykke bort fra hyl og skrik fra de største attraksjonene.

God tur!

Exit mobile version