Det ble en svært ukomfortabel stemning blant politikerne fra «syvkløveren» som representerer det mange kaller banan-republikken Sverige etter et skolevalg i Sverige.
Under siste valg valgte nemlig hele syv partier å gå sammen om å danne en «allianse» for å stoppe det nasjonalkonservative Sverigedemokraterna, som stadig bytter på å være Sveriges største eller nest største parti på meningsmålinene.
Nylig holdt holdt en videregående skole, Österänggymnasiet, et skolevalg før riksdagsvalget som venter i høst. Etter at elevene hadde stemt viste det seg at ca. 60 prosent ville stemme på Sverigedemokraterna, mens den såkalte «syvkløver-alliansen» måtte dele på de resterende 40 prosentene.
Av de 262 elevene som stemte, så la hele 149 personer sin stemme på SD. På en annenplass, langt etter, kom Moderaterna med kun 51 stemmer.
Ifølge Kristianstadsbladet skal flere av lokalpolitikerne som var tilstede på skolen ha blitt «sjokkert» da resultatene i skolevalget kom opp på skjermen. Mange av elevene valgte imidlertid å «applaudere» valgseieren til SD.
Formann i kommunestyret, Anders Tell (Socialdemokraterna), sier til avisen at han er sjokkert over resultatet.
– Kom vårt budskap ikke frem, eller hvordan skal man tolke dette?
Kun 11 elever stemte på statsministerpartiet ifølge resultatet.
SD’s representant, Niclas Nilsson, tror at mange elever har fått oppleve innvandringens mange negative sider. Men Lena Holst fra Centerpartiet bortforklarer resultatet med elevene kanskje ble påvirket av «gruppepress».
Les også: Drapsforsøk på Österänggymnasiet – innvandrer knivstukket av andre innvandrere
En elev bekrefter overfor Kristianstadsbladet at «mange» elever helt sikkert kommer til å stemme på SD og at partiet hadde vunnet skolevalget uansett om elevene ble utsatt for «gruppepress», selv om man kanskje ikke på valgdagen ville opplevd et slikt valgskred for SD.
Eleven sier også at en av lærerne før skolevalget skal ha truet sine elever med lavere karakter om de ikke «stemte riktig».
Elevene skal også ha vært misfornøyde med at deres spørsmål ikke ble tatt opp under valgdebatten. Elevene hadde krevd en diskusjon om likestilling og flyktningpolitikk, men disse spørsmålene ble oversett helt av skolen.