UDI har opprettet et såkalt midlertidig asylmottak i Larvik fra 1. mai, med plass til inntil 200 beboere.
Problemet er bare dette. Verken ordføreren eller lokale politikere visste noe om UDIs avgjørelse.
Et leserbrev til lokalavisa Østlandsposten viser frustrasjonen.
Fra Østlandsposten:
Dersom UDI hadde vært i tett dialog med Larvik kommune før de vedtok et asylmottak i Larvik, kunne utfallet blitt et annet. For dersom et flertall av politikerne i kommunestyret hadde sagt nei til et asylmottak i Larvik, ville det ikke vært like enkelt for UDI å vedta et asylmottak. Det ville i alle fall vært utrolig arrogant av UDI å vedta et asylmottak i Larvik dersom de folkevalgte var imot. For øvrig mener jeg det er på tide med en folkeavstemning i Larvik om vi skal ta imot flere asylsøkere eller ikke.
Asylsøkerne som kommer til Larvik kan være bærere av for oss ukjente sykdommer, og dette er da enda en grunn for Larvik til å ikke ta imot asylsøkere. Nå får det være opp til andre kommuner om de vil ta imot asylsøkere. Larvik har tatt imot mange nok, og må beskytte sine egne innbyggere i en vanskelig tid. Ikke minst alle de eldre og sårbare innbyggerne i kommunen.
Les også: Asylsøkere i slåsskamp på NAV-kontoret i Larvik
Fra UDI:
– I samråd med helsemyndigheteneer det bestemt at vi trenger større plass rundt beboerne i våre mottak. I tillegg må vi rigge mottakene slik at de har rom for eventuelle beboere i isolasjon ellerkarantene. En av løsningene på dette er å opprette et nytt mottak i østlandsområdet, sier avdelingsdirektør Borghild Fløtre i UDI.
UDI utlyste derfor i påsken en hastekonkurranse mellom dagens leverandører for å opprette et nytt mottak i maksimum tre timers kjøreavstand fra ankomstsenteret i Østfold. Det kom inn tre tilbud i konkurransen.
Det er stiftelsen Sana som skal drive mottaket. Når det starter opp 1. mai, vil det i første omgang være friske beboere fra andre mottak på Østlandet som flytter inn. Mottaket vil også motta nyankomne asylsøkere som har vært i 14 dagers karantene i ankomstsenteret.
Kontrakten har en lengde på seks måneder med en opsjon på ytterligere to måneder. Den kan forlenges utover det hvis myndighetspålagte restriksjoner gjør det nødvendig.
Les også: Mann av utenlandsk opprinnelse knivranet bensinstasjon i Larvik
Larvik kommune i økonomisk uføre
Det kommenteres på sosiale medier at Larvik fra før har vært på myndighetenes Robek-liste over kommuner som ikke kan ta vare på sin egen økonomi.
At de nå skal bli et oppsamlingssted for hundrevis av asylsøkere kan i verste fall føre til at kommunen får ytterligere økonomiske problemer.
Flere på Østlandspostens Facebookside sier også at man er kritiske til nye økonomiske utfordringer da kommunen allerede har stengt ned barnehager og mindre skoler for å spare penger.
Politikere i Larvik ønsker å avvikle kommunen
Og selv etter at nyheten om det nye asylmottaket kom ut gikk 1. kandidat for Senterpartiet Larvik, Vestfold og Telemark i Larvik, Olav Nordheim, ut og mente at kommunen også må hente ytterligere enslige mindreårige asylsøkere fra Hellas.
Slik svarte Olav Nordheim på VGs valgomat ved siste valg.