Den greske økonomien har allerede blitt rammet hardt de siste årene og krympet med rundt 25 prosent på seks år.
Om Hellas som følge av morgendagens valgresultat tvinges til å forlate valutasamarbeidet, så kan den finansielle krisen bli ennå verre, skriver nyhetsbyrået AP.
– På kort sikt, noe som i praksis vil si noen år, så kan den prosessen bli veldig alvorlig, advarer Zsolt Darvas hos den belgiske tenketanken Bruegel, som anses å være en av verden fremste innen økonomi.
Om Hellas forlater euroen, så skulle det starte en dominoeffekt av bankkonkurser som vil umuliggjøre normal handel. Hellas sin nye valuta ville rast, som igjen ville betydd at de lånene som landet har tatt i euro blir ennå vanskeligere å betale tilbake.
Greske firmaer som har gjeld i utlandet vil også få problemer med å betale disse, og mange av dem ville kunne gå konkurs.
Dermed ville skatteinntektene minske ytterligere og regjeringen ville blitt tvunget til ytterligere nedskjæringer enn de som eurosonens finansministere nå foreslår.
Livsnødvendige saker som energi og legemidler som idag må importeres av Hellas ville automatisk øke kraftig i pris. Det finnes eksperter som til og med tror at Hellas skulle kunne komme i en situasjon der de må motta humanitær bistand.
Andre eksperter er derimot ikke så pessimistiske og tror at Hellas kanskje kan komme positivt ut av å gå ut av eurosamarbeidet og gå tilbake til en valuta med lavere verdi.
Problemet for Hellas sin del er at man ikke har noen eksportindustri å snakke om, noe som ellers pleier å ha en positiv effekt på en svak valuta. Olivener og turisme rekker ikke, ifølge økonomene.
Det snakkes også om hvilke effekter det skulle få på euroen om Hellas ble tvunget å legge valutaen bak seg. Hellas skylder ECB ufattelige 1.100 milliarder euro – lån som man er ennå mindre i stand til å betale om man forlater euroen og samtidig har en venstreregjering som vil fortsette å bruke penger man ikke har.
Statsminister Alexis Tsipras har allikevel gitt signaler om at han kommer til å gå av hvis grekerne ikke stemmer nei i morgendagens valg. Dermed står landet i tillegg til de økonomiske byrdene i fare for å oppleve en regjeringskrise på toppen av det hele.
Relatert:
– Ny asylrekord i EU i 2014 – ny lov kan øke antallet ytterligere
– Ungarn truer med å forlate EU – sammenligner EU med Sovjetunionen
– Europeiske journalister er kjøpt og betalt
– EU-forslag: ønsker å forby alle journalister som ikke er kritiske til Russland