I en tid hvor anonymitet og datasikkerhet er forsvinnende goder, er det veldig lurt å ta forholdsregler når man er på nett. Her har jeg samlet noen viktige punkter som jeg selv benytter for å øke datasikkerheten min.
Når jeg først ble klar over hvor lav datasikkerhet norske nettbrukere egentlig har, begynte jeg å søke opp informasjon om hvordan vi kan gjøre situasjonen bedre for oss selv.
Kanskje du er en dissident elle regimekritiker i land som Iran, Sverige eller Nord-Korea. Kanskje du er en journalist som ønsker å kunne korrespondere sikkert med kilder. Kanskje du bare er en paranoid tulling som tror du blir overvåket av myndigheter?
Løsningen er i alle tilfeller å gjøre det du kan for å øke egen anonymitet og sikkerhet på nett. Når alt kommer til alt så er dette en rettighet folk har, uavhengig om de har noe å skjule eller ikke.
Bruk VPN
Kanskje det aller viktigste du kan gjøre for å bedre din egen anonymitet og sikkerhet på nett er å bruke en god VPN.
Her kan du glemme alle gratis VPN-tjenester. Disse er treige og de fører logger som kam havne i hendene til uvedkommende.
En god VPN-tjeneste koster litt penger. Men du slipper til gjengjeld å surfe «naken» på nett.
VPN fungerer enkelt forklart slik at det skapes en tunnel mellom deg og VPN-leverandøren, hvor alle data du sender og mottar er krypterte og umulige å avlytte. Videre sørger VPN-tjenesten å gjøre deg anonym gjennom å skjule identiteten din. Veldig nyttig hvis du skal drive torrenting, delta anonymt i diskusjonsforum eller om du ønsker tilgang til tjenester på nett som ikke er tilgjengelige i landet du bor.
Selv bruker jeg Nord VPN, som jeg opplever som veldig god. Men det finnes mange andre VPN-leverandører som er minst like gode. Her gjelder det å se hva den enkelte leverandør tilbyr, samt hvilke betingelser de har for bruk.
Bruk sikre passord
Akkurat dette punktet er selvforklarende. Passord er viktige, og når de kommer på avveie er skandalen ofte et faktum. Bruk derfor svært lange og kompliserte passord som er vanskelige å gjette seg frem til. Bruk også forskjellige passord for de tjenestene du benytter. Slik vil det være en naturlig sikkerhet likevel dersom du skulle få et passord på avveie.
En god løsning er å bruke en passordmanager. Et spesielt program som du installerer, og som lager svært lange og komplekse passord til alle tjenestene du benytter. Når du skal logge inn på en tjeneste, så henter du bare riktig passord fra programmet. Enkelt og sikkert.
Kryptert e-post og GPG
E-post er trolig en av de minst sikre metodene for kommunikasjon. De er litt som postkort, og er svært enkle å avlytte.
Problemet kan løses på to måter.
Den ene metoden er å kryptere innholdet i e-postene du sender og mottar med en GPG-nøkkel. Programvare for GPG kan lastes ned gratis, og installeres som add-on i eksempelvis Mozilla Thunderbird.
En annen metode, som trolig er enda bedre, er å benytte spesielle e-posttjenester som er spesielt beregnet på kryptert og sikker kommunikasjon. Her finnes det flere valg, men det beste valget skal være ProtonMail. Dette fordi de har tung kryptering fra ende til ende, praktisk og enkelt brukergrensesnitt, samt at de har sine servere og datasenter i Sveits. Noe som betyr at dataene dine er like sikre som i en sveitsisk bank.
Dersom myndigheter ønsker innsyn i e-postene dine, må de gå en lang og kronglete vek gjennom sveitsiske domstoler. Noe som kan ta mange år. Hvis de først får noe utlevert, så er det så kryptert at det er ubrukelig uansett. Ikke engang ProtonMail selv kan dekryptere dataene til egne brukere. Veldig sikkert med andre ord.
Krypterte meldingstjenester
Fakebook og Twitter sine meldingstjenester er alt annet enn sikre og anonyme. Dersom du ikke ønsker at tredjepart skal avlytte meldingene du skriver med andre, så er det en god løsning å bruke en kryptert meldingstjeneste.
To av de beste løsningene er Signal og Telegram. Begge disse krypterer meldinger, filer, bilder og annet innhold fra ende til ende. I tillegg krypteres samtaler med lyd, slik at det ikke kan avlyttes som vanlige telefonsamtaler.
Telegram er så innbrudd- og avlyttingssikkert at russiske myndigheter ønsker å sperre for bruk av tjenesten i Russland. Fordi de er redde for at terrorister skal bruke det.
Selv vi som ikke er terrorister kan med fordel bruke slike løsninger. Privatliv og nettsikkerhet er rettigheter vi alle bør ta vare på.
TOR-nettleser
Nettlesere røper mye om deg som bruker. Blant annet hvor stor skjermen din er, samt hvilke sider du besøker. Med TOR-nettleser slipper du slike problemer, og kan være anonym, dersom du ikke gjør den feilen å logge deg inn på nettkontoer som kan assosieres med deg. Som sosiale medier eller e-postkontoer.
Hvis du bruker VPN og TOR-nettleser samtidig, så er du omtrent så sikker som du kan være på nett. Omtrent umulig å spore.
Noe som kan være en klar fordel nå som store selskaper selger brukerdata til tredjepart. Data om bruksmønster, hvilke sider og tjenester du besøker og data som sier hvem du er som person. Disse dataene brukes blant annet til å skreddersy reklamer du får se. Ingen grunn til å utlevere mer om seg selv enn nødvendig.
TOR-nettleser er et svært godt alternativ som en sekundær (eller primær) nettleser, for når du ønsker å kunne surfe anonymt.
Å følge disse tipsene vil gjøre deg tryggere på nett, men er ingen magisk løsning på alle problemer. Et godt antivirusprogram kan være praktisk å ha i tillegg.