Astronomer fra NASA og universiteter i Europa har oppdaget 219 nye planeter utenfor vårt solsystem. Opptil 10 av planetene kan være potensielt beboelige – og har sågar den riktige størrelsen.
En av planetene er spesielt lik vår egen hjemplanet Jorden.
NASAs romteleskop Kepler har som formål å finne jordlignende planeter i nærliggende områder av verdensrommet. Det er analyser fra Kepler som nå avslører de nye planetene.
Les også: Klart for europeisk superteleskop
Oppdagelsen viser at flere planeter kretser rundt stjerner som ligner vår egen sol. En av dem er kalt KOI-7923.01, og har 97% av massen til vår egen jordklode.
Her skal året være 395 dager langt og klimaet – hvis planeten har en atmosfære – minne om Jordens klima. Men før vi begynner å drømme om fremmede badestrender og palmer, så kan det være greit å få med seg at klimaet er nærmere den arktiske delen av Sibir…
– Det viktige ved denne oppdagelsen er at det nå er funnet flere jordlignende planeter i beboelige soner enn tidligere. Det betyr at hyppigheten er høyere, sier exoplanetforsker(!) og lektor på Nils Bohr Institutet, Lars A. Buchhave.
– Så vi behøver kanskje ikke søke så langt vekk for å finne liv. Vi kan kikke på de nærmeste stjernene og undersøke deres planeter, fortsetter han.
Les også: To kvinner i rommet
Stjernen som det nå snakkes om ligger 720 lysår vekk fra Jorden. (6.811.725.940.258.176 kilometer).
Vi har allikevel ikke noen håp om at de nærmeste generasjonene vil kunne reise dit, med dagens teknologi.
– Planetene kretser rundt stjerner som er svært langt vekk og meget svake i lysstyrke, så vi kan ikke konkret undersøke dem, sier han og fortsetter:
– Det er rett og slett ikke realistisk å sende ut noen romfartøy med den teknologien vi har nå.
Keplerteleskopet har funnet 4496 mulige exoplaneter så langt. 2237 av dem er bekreftet. Av disse er 30 tenkt å befinne seg i en mulig beboelige sone.
Les også: Solens aktivitet styrer klimaforandringene
Danske forskere kan printe 3D-skjelett
To forskere ved det Syddanske Universitet, Casper Slots og Martin Bonde, har klart å skape nye menneskebein gjennom en 3D-printer.
Planen er å kurerer kreftpasienter og mennesker som har vært utsatt for trafikkulykker.
Hittil har man forsøkt seg på mus, som har gått over all forventning.
– Vi bruker et mineral som allerede finnes i dine bein, så vi hadde en følelse om at det ville kunne gjennomføres. Det vi oppdaget da vi satt inn beina på musene var at det ble dannet ny beinmarg og blodårer, slik at det ble et ekte bein, og det hadde hadde vi ikke forventet, sier Casper Slots.
Hos pasienter som ikke har muligheter for å fylle/lukke et større hull, så vil man normalt sette inn en titaniumskinne. Den nye oppdagelsen er at man nå kan printe et bein på 3D-maskinen, slik at den estetisk passer til pasientens anatomi og kan produsere dem i et beinlignende material, som omdannes til ekte bein etterhvert.
Forskerne er nå klare til å gå videre med forsøk på griser, da det er mer sammenlignbart med mennesker.
– Hvis griseforsøket går godt, så kan vi behandle den første pasienten med et slikt implantat allerede i 2018, sier Martin Bonde Jensen.
Den første operasjonen på en gris skal gjennomføres allerede neste uke, og etter planen skal produktet kunne være tilgjengelig for allmennheten i 2019.