Uhyggelige og voldelige scener utspant seg i går da oppimot 1.500 antirasister og venstreekstremister demonstrerte i den tyske byen Stuttgart. Demonstrantene forsøkte å sperre hovedveien inn til byen med brennende bildekk og angrep politiet med fyrverkeri og andre farlige gjenstander.
Politiet som også hadde møtt opp mannsterke med rundt 1.000 politimenn i opprørsutstyr, måtte bruke vannkanoner og pepperspray for å fjerne de antidemokratiske og voldelige demonstrantene.
Det var ønsket å forstyrre og stanse et lovlig møte for partiet Alternativ for Tyskland (AfD) som forårsaket de timeslange opptøyene.
Maskerte antirasister angrep partimedlemmer
Politiet brakte inn over 500 antirasister som var involvert i de mest voldelige aktivitetene. Mange av dem var kledd i sorte klær og hadde dekket til ansiktet.
Til tross for det store politioppbudet klarte flere av de voldelige venstreekstremistene å bryte gjennom politisperringene og fysisk angripe medlemmer av partiet.
Opptøyene viser hvordan det tyske samfunnet opplever politisk spenning etter å ha tatt inn over en million muslimske asylsøkere det siste året alene.
AfD som er et nasjonalkonservativt parti med kontroll av grensene og forsvar av demokrati, kultur og kvinnerettigheter i partiprogrammet, fikk etterhvert startet sitt to dager lange landsmøte. Over 2.400 delegater og medlemmer er ventet å være til stede.
Stor støtte blant befolkningen
AfD som kun ble stiftet for tre år siden, skal ha så mye som 14 prosent av velgerstøtten i Tyskland og vant en rekke delstater under siste regionsvalg. Man venter at partiet vil få flere plasser i forbundsdagen neste år da det neste landsomfattende valg finner sted.
Partiet var i begynnelsen en protestparti mot de store utbetalingene i EU til vanskeligstilte stater som Hellas, men har etter den massive innvandringen de siste årene flyttet fokus over på å beskytte kristne og tradisjonelle familieverdier og stoppe masseinnvandringen.
Visepartileder og medlem av europaparlamentet, Beatrix von Storch, skapte sinne på venstresiden i tysk politikk sist uke da hun påstod at islam en ‘en politisk ideologi som er inkompatibel med den tyske grunnloven’.
Hun uttalte at partiet på sitt landsmøte vil åpne for et forbud mot islamske symboler i Tyskland som minareter på moskeer, offentlige bønnerop og heldekkende klær for kvinner.
‘Islam er endel av Tyskland’
Man vil også utfordre de sittende myndighetenes og rikskansler Angela Merkel sin offentlige posisjon om at ‘Islam er endel av Tyskland’. I dag bor det offisielt litt over 4 millioner muslimer i Tyskland. Det uoffisielle tallet er imidlertid en del høyere, da mange ikke registrer sin religion eller bor i Tyskland ulovlig.
En annen AfD-politiker, Alexander Gauland, har uttalt at ‘Islam er ikke en religion som katolisisme eller protestantisme, men intellektuelt alltid ønsker å ta over staten’.
Disse uttalelsene falt ikke i god jord hos Aiman Mazyek, lederen for det muslimske sentralrådet i Tyskland, som uttalte ‘at det var den første gangen siden Hitler-Tyskland, at det finnes et parti som ønsker å diskreditere og eksistensielt truer et helt religiøst samfunn’. (Mazyek nevnte ikke at Hitler-Tyskland samarbeidet med muslimske ledere og stater før og under krigen, og at den nazistiske ideologien idag har stor støtte blant muslimer verden over).
Studier gjort av Bertelsmann Foundation i Tyskland ifjor fant at 57 prosent av tyskere ser på islam som en ‘trussel’, og at 61 prosent mente at religionen er ‘inkompatibel med den vestlige verden’.
AfD – fakta
Partiet ble stiftet i 2012 av advokaten og journalisten Alexander Gualand og professor i økonomi, Bernd Lucke. I dag er partiet ledet av den 41-årige Frauke Petry. Petry har doktorgrad i kjemi og er en suksessfull businesskvinne.
Partiets politiske program fikk støtte av 68 økonomer, journalister og bedriftsledere. Halvparten av dem hadde professor-tittel.
Ønsket var å gå ut av EU og returnere fra euro til tyske mark.
Fra å være et protestparti mot EU og støtten til land som mottok store økonomiske overføringer, som Hellas, så har partiet bredt ut sin politiske plattform og er i dag et heldekkende politisk parti.
Kritikk av den sittende regjeringen, en mer gjennomsiktelig skattepolitikk og ønske om å stoppe den massive muslimske innvandringen er noen av partiets hovedpunkter.
I fjor kom en mer hardtslående fraksjon inn i partiet og kastet ut blant annet Bernd Lucke. Dette ble gjort med stor støtte fra velgere og støttespillere i det gamle Øst-Tyskland.
Partiet har opplevd å få så mange som 24 prosent av stemmene i enkelte delstatsvalg og det ventes at de vil komme inn i Bundesdagen i valget i 2017. Partiet fikk over 2 millioner stemmer ved siste valg til Europaparlamentet.
AfD omtales gjerne som ‘euroskeptisk’, ‘konservativt’ eller ‘nasjonalkonservativt’. Venstreorientert media omtaler partiet som ‘høyrepopulistisk’ med et ‘antiislamsk partiprogram’.
Relatert:
- Antirasister og venstreekstremister nekter å godta valget i Storbritannia
- Antirasister vandaliserte bokbutikk i Oslo
- Antirasistisk Senter redd for vold fra sine egne demonstranter
- Flere hundre antirasister angrep Wienerball
- 600 antirasister raserte Dresden sentrum
- Svensk kunstner brutalt mishandlet av antirasister
- Gutt som ble slått ned av antirasister har våknet fra koma
- 90 antirasister arrestert etter voldelig angrep mot barnefestival
- Antirasister amok under demonstrasjon i Sverige
- Politiet har arrestert antirasister og venstreekstremister i Stockholm
- Video: Her går antirasistene til angrep på politiet
- 9 av 10 venstreekstremister bor hos mamma
- Venstreekstremister bestjålet under sigøynergalla