Da Hebron skåret mål reiste hjemmepublikummet seg og ropte «Allahu akbar». Ordet brukes i hverdagslige situasjoner, men det bør ikke lure oss til å tro at det er et ufarlig ord, mener A.Z. Muhamed, som skriver for den amerikanske tenketanken Gatestone Institute.
I oktober i fjor kjørte en lastebil inn i en folkemasse på Manhatten i New York og drepte åtte mennesker, mens mer enn et dusin ble såret. Drapsmannen, Sayfullo Saipov, ropte «Allahu akbar». Gatestone Institute sin skribent har analysert hvordan de amerikanske mediene i ettertid forsøkte å nedtone bruken av dette ordet, og samtidig avledet oppmerksomheten fra ofrenes skjebne for i stedet å indirekte forsvare islam.
New York Times skrev for eksempel i en tweet at «Allahu akbar» «er blitt uløselig knyttet til terrorisme men dens egentlige mening er mye mer uskyldig.» «New York Times nedtoner i likhet med den palestinsk-amerikanske aktivisten Linda Sarsour, definisjonen av «Allahu akbar» ved å insistere på at det rett og slett betyr «Gud er stor», skriver A.Z. Muhamed.
Huffington Post skriver at begrepet faktisk betyr «Gud er større». Denne oversettelsen er også brukt av Imam Omar Suleiman, som er grunnlegger og leder for Yaqeen Instituttet for Islamisk Forskning og assisterende professor i islamske studier ved Southern Methodist University, i en artikkel på CNNs hjemmeside. Suleiman skriver at «Allahu Akbar … burde bli kjent som en hyllest til livet og ikke til døden og ødeleggelsen».
Den amerikanske tenketanken fastslår imidlertid at «Allahu akbar» ikke betyr «Gud er størst», men at «Allah er større enn noen annen gud». Det styrker muslimene og får dem til å føle seg bedre enn resten av menneskeheten.
«»Allahu akbar» har faktisk vært et jihadistisk verktøy siden islams tidligste år. Ifølge den høyt respekterte samlingen av hadither (overleveringer av profeten Muhammeds gjerninger), Sahih Muslim, åpnet Muhammad et angrep mot jødene i Khaybar, liggende 150 km nord for Medina, med kampropet «Allahu akbar, Khaybar står overfor sin ødeleggelse «, skriver Gatestone Institute.
Det betyr ikke at «Allahu akbar» alltid uttrykkes i en voldelig sammenheng. Muslimer sier det også i ufarlige situasjoner. Men når det offentlige ropes ut som et utbrudd av sinne, spesielt under et angrep mot andre, er intensjonen å skremme og true. Formålet er å understreke at angrepet begås i Allahs navn – ved å følge hans ordre om å drepe fiender, og drapsmennene forventes å bli belønnet med evig paradis.